Nyheter

Ylva Brandt har en femling till start

Publicerad
Hemmatränaren Ylva Brandt inledde året starkt och stallet har fortsatt att tuffa på i en god takt. Bland de svenska tränarna ligger hon på en sjätte plats i tränarligan (svenska och utländska banor) och räknar man alla tränare som startat på svensk mark så placerar hon sig på tionde plats. Det är starka papper och stallets hästar har vunnit i mer än var femte lopp.
jye6cjkxdckqxyccozx
Angelika Berg och Amarbelle's Dream är på väg till vinnarcirkeln den 29 maj. Längst till höger tränare Ylva Brandt. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Det är respektingivande att se procentsiffror som 20,4 (segerprocent) och 57,1 (platsprocent) och faktum är att hon redan slagit fjolårets segerskörd. En av hästarna som bidragit starkt med fyra segrar är Amarbelle´s Dream. Hon inledde året med seger den 17 april och startade då från handicaptal 67. Sedan dess har hon utvecklats explosionsartat och vunnit ytterligare tre lopp, varit tvåa en gång samt varit trea en gång. När hon nu gör årets sjunde start startar hon med handicaptal 80 i guldklassen och står inför livets tuffaste uppgift. Kan hon verkligen fortsätta vinna när hon är först ut bland stallets hästar?  

4 Amarbelle's Dream (V4-1) fick sju kilos höjning i handicaptal för segern senast – jag tycker det är hårt och tufft. Vi får se hur långt hon räcker här. Hon har tagit loppen väldigt fint generellt och älskar att tävla, inleder Ylva Brandt. 

Oavsett hur det går för Amarbelle's Dream så ligger hon bra till för att bli årets segerrikaste häst. För närvarande leder hon med hjälp av sin tredjeplats gentemot Tobias Hellgren-tränade Double UX. Utöver henne så har Stall Ylva Brandt fyra chanser till.

1 Gift Card (V4-2/V5-1) har ett väldigt fint lopp på pappret här. Jag tror inte att det var någon fördel med att det var gräs när hon vann – det vara bar rätt lopp. Hon bjuder inte alltid till som man tror, men hon ska kunna var bland de tre. En platschans. 

3 Jessamine (V4-3/V5-2/LD-1) är snabb i väg. Hon fick tryck senast och det gick alldeles för fort över 1750 meter. Det blev väldigt stumma ben in på upploppet. Hon har vunnit på DT och jag tror att hon ska stå 1400 meter på det underlaget. Det är bättre att ta ner henne i distans, vi har provat att ta upp henne, men då har hon sprungit och spänt sig och så tar det slut. Över en kortare sträcka kan hon bara springa på.  Vi behåller blinkers på. Det ser tufft ut för henne och jag har inga segertankar här. 

1 Ellis St Martin (V4-4/V5-3/LD-2) tyckte vi blåste konstigt efter att han var följeshäst i ett kvallopp på tisdagen innan förra starten och vi tog blodprov på honom. Blodvärdena var dåliga och han ströks. Sedan fick han ta det lite lugnt och nu verkar han vara “fit for fight”. Jag tror inte att sommaren är hans bästa tid utan han är bäst på våren och hösten – jag tror han har lite jobbigt med värmen. Sedan tycker jag inte att de är ren fördel med spår ett för honom – han vill ligga lite utanpå. 

undefined

Ellis St Martin och Martin Rodriguez vid seger i oktober 2023 på Bro Park. Förstapriset var hela 100 000 kronor. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Sist ut är det lovande unga stoet Dawnish. Det är för övrigt ägarna T-racings tredje starthäst för dagen (Amarbelle's Dream och Jessamine är de övriga två). 

4 Dawnish (V5-5) var jag nöjd med senast – jag tyckte hon gjorde det jättebra. Det är absolut inget enkelt lopp – det är ingen som är dålig. Det är SM som gäller för henne och då hon tog förra loppet jättefint så får hon starta en gång till. Jag tycker att hon ska räknas, avslutar Ylva Brandt. 

Det första loppet går av stapeln cirka klockan 12:20. Vill man se kvalloppet startar det cirka 11:50. Banprogrammet kan hittas här. Mer om tävlingsdagen här