Nyheter

Wahls duo siktar högt i Kopparmärralöpning

Publicerad
Sedan 2008 har loppet med det för en utböling märkliga namnet Kopparmärralöpning ridits och det är ett lopp för ston över lång distans på Göteborg Galopps populära gräsbana. Bro Park-tränaren Patrick Wahl åker ner med två ston i toppform och visst ser det bra ut på förhand.
gryj3vogyznxmhzppoi
Ninasimone hyllas i vinnarcirkeln efter segern i Cinnamon Challenge i juni på Bro Park. I sadeln sitter Ulrika Holmquist. Tränare Patrick Wahl t.v. närmast hästen. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Vid förra besöket på västkustbanan så startade han en häst, nämligen Hilo. Resultatet? Seger. Bro Parks mångårige champion vann inte 35 lopp för inte förra året – det är vältränat och iordningställt. 

Ändrad proposition i år

I år har propositionen klokt nog ändrats från en så kallad Handicap 1-proposition (62-52 kilo) till en Handicap III-proposition (64-52 kilo). Förra året kom bara fyra ston till start och två av dem stod med en hel del övervikt då segrande Go On Carlras satte villkoren med handicaptal 91. I år är det Chamori som är högst värderad med 84 och då får hon vikten 64 kilo. Efter strykning av Scarlett så är det just nu sex ston som återstår och det är endast Haajima som går med övervikt om två kilo. Det borgar för ett jämnt lopp, om nu inte bara Ninasimone gör processen kort med motståndarna. Hon är verkligen laddad numera och ser inte sugen ut på att förlora. 

7 Ninasimone (V64-4/V4-2) har verkligen utvecklats i år. Hon hade ett tråkigt år förra året, men det är desto bättre i år och jag tycker det finns utvecklig i henne, speciellt också över distansen. Vi slipper Go On Carlras som inte gick ur canter i det här loppet förra året när hon vann – jag är inte ledsen för att slippa henne. Chamori styr vikten och hon har visat talang och god fart. Ninasimone var på banan i maj och Oliver (Wilson) rekommenderade blinkers för att så fort hon kom i kapp en häst så “backade hon” igen. Det blev ett lopp utan värde och jag vill inte skylla på banan – den är jag inte orolig för. Hon behöver “skärmas av”. Det borde vara en god chans, inleder Patrick Wahl. 

Chansen att det blir en inteckning i Stig Holms Vandringspris är således god på förhand. Om inte hon vinner så kan stallets andra häst förstås vinna. Hon heter Chantal och rids av formtoppade Alina Öhgren som under kvällen (fredag) vann Ole Larsen Young Riders Championship. Tränaren håller också henne högt. 

1 Chantal (V64-4/V4-2) är ungefär likvärdig med Ninasimone, men hon är lite mer upp och ner. Hon var ruggigt bra senast. Jag hävdar fortfarande att hon är bättre på gräs även om hon vann på DT senast. Hon har fått sitt handicaptal (78) "på dirten. Vi reser ner på söndag morgon. 

 

undefined

Alina Öhgren och Chantal slår stallkamraten Cousteau och Jacob Johansen den 10 juli på Bro Park. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Alina Öhgren fyller i om sin egen ritt Chantal: 

– Mot gräshästar på gräs är hon vassare på dirten. Det är förstås för att jag har vunnit med henne på dirten. Får hon bara sitt lopp så tror jag absolut att hon kan vara topp tre från ett bra startspår. Förra gången på Göteborg Galopp så gick det inte bra då hon fick en smäll i starten, säger Alina. 

Nästa uppgift? 

–  Det blir Appel Au Maitre Stockholm Fillies & Mare Stakes för både Ninasimone och Chantal, men först SM Classic, avslutar Patrick Wahl.  

Fjolårsvinnaren av Svenskt Derby Consolation var också tvåa i Norsk Derby förra året och den banan var ingen lek i ett regnigt Oslo (Övrevoll). Marcella Bloom räds definitivt inte tuffa förhållanden och det kan det bli. Ode To My Mother har tränare Marie Lustig fått bra ordning på nu och hon kommer med två raka segrar på Jägersro Galopps DT över lång distans. 

Kopparmärra är inget sto

Det är ett märkligt namn på loppet för många som kanske inte vistats i den göteborgska atmosfären så mycket, men denna häst ligger många av stadens invånare varmt om hjärtat. 

Namnet "Kopparmärra" härstammar nämligen från göteborgarnas eget namn på den staty som står på Kungsportsplatsen i Göteborg föreställande Karl IX på en...hingst! Hela skulpturen är gjord av 88 procent koppar. Så var det med den saken.

Första start på söndag är cirka klockan 11:50 och banprogrammet hittas här