Nyheter

Voterlöpning och Svenskt Derby Trial 2024

Publicerad
Storloppen avlöser varandra på Jägersro Galopp, som av tradition har en hel del "tunga" lopp under våren och sommaren. För några veckor sedan var det "Pramms-dagen" och nu är det första benet i banans egen "Triple Crown", bestående av just Voterlöpning, Svenskt Derby och Hurricanelöpning. Förra året vann Ayani Voterlöpning och gick vidare och vann hela serien.
y2zyvsjz0g9t3dxlhwf
Mendel's Rock och Per-Anders Gråberg möts upp av tränaren Roy Arne Kvisla på väg till vinnarcirkeln efter andra raka segern och årsdebuten. Ekipaget tillhör förhandsfavoriterna i Voterlöpning. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Ayani sällade sig till den fina skaran som vunnit Jägersro Galopps egen Triple Crown, nämligen Moe Green, Bomar och Hurricane Red. Frågan är vem som kommer att stå med den chansen efter Voterlöpning i år? Loppet är för övrigt döpt efter hästen Voter, vinnaren av Svenskt Derby 2018, vilket var det första någonsin. 

Det är på pappret en otroligt jämn historia över 1730 meter DT, men visst måste man ändå säga att sextetten Mendel's Rock, Zidane, Giovanni Torkdahl, Kjell Hroar, American Lily (enda stoet) och Lord Montbatten känns svåra att sära på så här på förhand. Det kanske inte Great Wish, Shamyl, King Of Ten och Velox Victory (läs gärna Anders Engmans intressanta artikel här) håller med om? 

undefined

Ayani och Oliver Wilson vid seger i Voterlöpning 2023. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Det ser öppet och ovisst ut. Med säkerhet kommer det bli ett lopp att minnas. Dagens höjdpunkt. 

Svenskt Derby Trial är en eller alla

Över 2400 meter står sex hästar på startlinjen och här kommer tränarna med stor sannolikhet få ett svar på om det är någon mening att köra vidare på vägen mot Svenskt Derby ­– galoppens blå band. Det finns inga genvägar till…

…den 14 juli. Nu är det många tilltänkta aspiranter som inte finns på plats i Malmö denna helg, det ska man ha klart för sig. Några av deltagarna i Voterlöpning kommer kanske gå mot Malmö Stads Pris eller Derby Day Sprint?

Bäst chans måste ända Exit To The Moon ha under Carlos Lopez. Alla lopp ska dock ridas och vinner inte han så får nog en spelare räkna med att ta med alla. Både If He Says So och hemmahästen Masters Call är tidiga. Stallkamraten till den sistnämnda heter Tic Tac och Lennart Reuterskiöld Junior har säkerligen hästarna där de ska vara för dagen ­– han är en mästare på att ha hästarna exakt där de ska vara för att vara på topp den där söndagen i juli. Det är å andra sidan Niels Petersen och Annike Bye Hansen också, för att nämna några av konkurrenterna i loppet. Great Green Rose är också en intressant hemmahäst och Streetfightin' Man utrustas nu med blinkers ­– frågan är om han står distans? 

undefined

Hemmahästen Masters Call har gjort en start och då blev det seger direkt under Andreas Tapia Dalbark i Stall Zadas klassiska färger. Han sitter upp igen och ekipaget är en allvarlig utmanare till Exit To The Moon. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

En stor anledning till att det bara är sex hästar med i loppet är säkerligen att Voterlöpning har en helt annan prissumma (förstapriset är 498 000 i stället för 124 500 kr) så man ska inte ta så hårt på att det är ett litet startfält, även om det finns oroande tecken i skyn då hästantalet minskar. Loppet kommer säkerligen bli spännande att se ­– det känns så på förhand när man tittar på startlistan. 

Vägen till Svenskt Derby 

Det finns, som skrivet i stycken ovan, inga genvägar, men däremot många vägar till Svenskt Derby i juli. Två av huvudvägarna är just Voterlöpning och Svenskt Derby Trial som ju avgörs på den banan som man sedan ska starta på, nämligen “Derbybanan” Jägersro Galopp. 

Nu kommer det att rinna mycket vatten under broarna innan den definitiva startlistan är klar så man ska inte överdriva spekulationerna ännu. Redaktionen kommer självklart att återkomma i ämnet och horisonten har nog ljusnat på söndag kväll?

En nyhet finns i år på Svensk Galopps Youtube-kanal och det är ett intressant potpurri med lopp som hela tiden fylls på. Serien består av det för ämnet intressanta och relevanta lopprepriser.

Loppserien hittas här

Fin presentation av hästarna

Svensk Galopp har gjort en föredömlig presentation av hästarna som startar i Svenskt Derby Trial och Voterlopning på söndag. Det är intressant läsning – klicka bara på hästnamnet så kommer du till “Galoppappen”.

För dig som vill spela så satsar Svensk Galopp på andelsspel för dig som vill spela med andra. Klicka här så kommer du direkt till spelet. Dessutom kan du lämna in våra egna spel direkt via en länk här på Galopptips.se. 

Dagen är fullspäckad och hela nio lopp rids. Bland annat får man se Kinsman i det andra loppet ­– vinnaren av Jägersro Sprint. 

Svenskt Derby Trial startar cirka klockan 12:42 och tidigare vinnare hittas här. Voterlöpning startar cirka klockan 13:52 och tidigare vinnare hittas här

Det första loppet går av stapeln cirka klockan 11:50. Vill du se kvalloppet gäller cirkatiden 11:20. Banprogrammet hittas här