Nyheter

Vinner den svenska mästaren äntligen Stockholm Cup International?

Publicerad
Urstarka Seneschal gör på söndag sitt tredje försök att vinna "Cupen" åt sin ägare och uppfödare Stall EOS. Han tränas av Jan-Erik Neuroth som satt i sadeln förra året när han slutade fyra. I år har han tagit över tränarrörelsen från sin far, Wido Neuroth, som firat stora framgångar och segrar i loppet med hästar som Kill The Crab, Valley Chapel, Farouge, Appel Au Maitre och Touch Of Hawk. Jan-Erik själv leder den svenska tränarligan i skrivande stund med den makalösa siffran 40,3 i segerprocent.
cqihjdlli7yz306oqjx
Seneschal i vinnarcirkeln efter segern i SM Classic. Eva Isacsson Sjunneson, som varit med honom sedan födseln, tog emot. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

På 27 starter på svensk mark har det blivit 11 segrar och över fyra miljoner insprunget. Platsprocenten är ännu mer sanslös – 63 procent! De här siffrorna är ännu mer anmärkningsvärda när man betänker att prissummorna är lägre i nominella tal än på många år. Han är dock bekymrad över träningsförhållandena på hemmabanan Övrevoll. Gräsbanan är stängd och i går (läs: torsdag) så flyttades lopp till DT-banan, bland annat klassiska Norsk St Leger (där stallets Amason var tvåa bakom If He Says So). 

– Det enda minuset är att det har regnat så mycket på Övrevoll att jag inte kunnat träna så mycket som jag tänkt inför Stockholm Cup-dagen för sandbanan har, är, och har varit för hård länge. I tisdags kom det till exempel 20 millimeter regn. Jag är osäker på på hur långt framme våra hästar är för dagen och på hur mycket som saknas i träningen på grund av banan. Det är inte en optimal uppladdning, men de är i bra form, inleder Jan-Erik Neuroth. 

Stallet har två hästar i Stockholm Cup International (Gr.3), då både Seneschal och Ami De Vega kommer till start. Stallets förstejockey sitter upp på Seneschal och valacken efter Appel Au Maitre, uppvuxen hos Eva Isacsson Sjunnesson på Solbacka, ser otroligt fin ut för dagen. Senast var han ute i SM Classic över för honom korta 2100 meter och publiken fick se ett kraftpaket som krossade motståndet. Det kan inte se bättre ut för honom än inför årets upplaga. Förra året gick han urstarkt som fyra och det var med mersmak. 

1 Seneschal (GS75-6/V4-3/DD-1/V3-1) har Sandro (De Paiva) valt att rida då han tror att han har en bättre chans på Bro Park än Ami De Vega. Om han får ett riktigt bra loppupplägg och banan passar så har han normalt sett en väldigt bra chans. Jag skulle gärna haft spår fem, sex eller sju med honom. Förra året blev han sittande fast – han kunde varit trea då. 

 

 

undefined

En stilstudie av Seneschal med den alltmer framgångsrika jockeyn Sandro De Paiva i sadeln vid segern senast i SM Classic. Foto: ELlna Björklund/Svensk Galopp

Man ska notera att Sandro De Paiva alltså valt Seneschal. Han är en jockey som vi tidigare skrivit är “född till jockey” och de orden lever han upp till mer och mer. Han är synnerligen begåvad i sadeln och är också mycket skicklig i storloppen. 

Den norska derbyvinnaren, och tillika vinnare av årets Oslo Cup (L), Ami De Vega, gynnas ju mer banan blir åt det tyngre, men det lutar åt en god till mjuk bana och det är förstås inte dåligt på något sätt. Det ska tilläggas att han också segrat i bland annat styrkeproven Svenskt St Leger och Norsk St Leger förra året. Nu gör han sitt första försök i “Cupen”. 

2 Ami De Vega (GS75-6/V4-3/DD-1/V3-1) är spåret okej för. Han behöver bara att banan inte är för snabb – han är väldigt stark. Man ska inte glömma att han bara är fyra år – det är klart att han möter hästar som är de bästa i Skandinavien och han är fortsatt bara en ungdom. Det är en häst som definitivt är i fortsatt utveckling. ”Marit Sveaas” var helt okej, det var lite kort och banan släppte, men han kämpade och var fokuserad. Det var ett bra prepplopp till Stockholm Cup. Bägge hästarna är två bra outsiders, men Seneschal har normalt en väldigt bra chans. 

Många fina hästar från stallet åker till Bro Park

Stallet åker med ytterligare fyra hästar och har deltagare i samtliga så kallade Black Type-lopp. Först ut är Indy Humor i Nickels Minneslöpning (L). 

5 Indy Humor (GS75-2) gick så pass bra på Övrevoll senaste gången så jag vill prova honom i Nickes Minneslöpning (L). Han gick bra på Bro Park ifjol och han gick väldigt bra senast så jag tänker att det passar honom. Distansen kan däremot vara lite kort för honom. Jag hoppas att han är ”på trippeln”, men det blir väldigt svårt att vinna. Klassen på hästen är bra nog för att vinna, men distansen är emot, faktiskt. 

No Short Cuts var som treåring (2021) favorit i Svenskt Derby och värderades då till handicaptal 92. Nu är han nere i talet 87 och ska normalt räcka långt i Herbert Sachs Memorial, men det finns frågetecken. 

5 No Short Cuts (GS75-3) provar jag på gräsbanan igen. Han gick väldigt bra på Bro Park 2022 som fyra bakom Espen Hill. Det kan vara lite kort, men hästen tränar väldigt fint . Hanterar han banan och distansen så har han en bra chans till att vinna. 

Stallets två ston är två otroligt fina individer som ägs av Stall Perlen. Crystal Love visade klass senast i Amacitalöpning på Bro Park och nu är det Svealandlöpning som gäller. För Mystery Night är det revansch som gäller i Lanwades Stud Stakes (L). 

3 Crystal Love (GS75-5/V4-2) har inte gjort något fel – hon är kanske min bästa chans för dagen. Det enda minuset är att det har regnat så mycket på Övrevoll att jag inte kunnat träna så mycket som jag tänkt inför Stockholm Cup-dagen för sandbanan har, är, och har varit för hård länge Jag är osäker på hur mycket som saknas i träningen på grund av banan, som jag sagt. Det gäller alla hästarna.  

 

undefined

Crystal Love och Sandro De Paiva vinner ITM Amacitalöpning på Bro Park. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

1 Mystery Night ((GS75-7/V4-4/DD-2-V3-2) har nästan inte startat och på grund av den hårda banan på Övrevoll så får vi se hur långt framme hon är? Det är ett dåligt startspår för hennes del. En snabb bana är bra för henne, det gäller på både Jägersro Galopp och på Bro Park. Det gick inte så bra förra året i det här loppet då den var lite lös och mjukare. Med startspår ett så är jag osäker på hur det går, men hon är en häst som alltid gör sitt bästa och hon kommer kämpa hela vägen till mål, men som sagt, det är vanskligt med startspår ett – risken är att man blir sittande fast med henne på en distans som är lite kort. Startspåret hade inte gjort något om det varit 2400 meter. Det är ett bra lopp och bra hästar hon möter. Det blir spännande, avslutar Jan-Erik Neuroth.