Nyheter

Tre tränare utmanar Skandinavien

Publicerad
Redaktionen presenterar här intervjuer med samtliga tre europeiska tränare som kommer till Bro Parks internationella storloppsdag. Archie Watson är en trogen gäst och Jane Chapple-Hyam har varit på banan två gånger, medan Andreas Suborics kommer för första gången.
ksvfjunvdx8te8wlwhe
Best Of Lips under Hugo Boutin har just vunnit Fürstenberg-Rennen (Gr.3) på Berlin-Hoppegarten i juli. Foto: Sabine Brose/galoppfoto.de

Först ut är österrikaren Andreas Suborics. Numera är han tränare, baserad i Köln, men han har också starka jockeymeriter. Han har 46 hästar på träningslistan och kommer hit med en av dem. Det är inte vilken häst som helst utan det är den högst handicappade hästen i Stockholm Cup International (Gr.3).   

4 Best Of Lips (GS75-6/V4-3/DD-1/V3-1) har mått bra sedan sin senaste start i Hoppegarten. Förberedelserna till Stockholm Cup har gått bra och vi är nöjda med hästen. Vi siktade på detta lopp eftersom han inte har något tillägg för sina segrar på Grupp 3-nivå i Tyskland. Hästen reser via Malmö och ankommer till Stockholm under lördagen, berättar Andreas Suborics. 

Tyskfödda Colon var den senaste tysktränade hästen som segrade i loppet när han 1993 vann för Gestut Fährhof under Andreas Boschert. Tränade gjorde Andreas Wöhler. Best Of Lips (e. The Gurkha) är irlandsfödd, men representerar ju Tyskland genom ägarna Stall Lintec. 

Archie Watsons Outbox förtjänar en seger i “Cupen”

Archie Watson har varit här med hästar varje år sedan 2018 och med 132 hästar på träningslistan så driver han ett stort stall cirka två timmars bilresa väster om London (Saxon Gate Stables, Upper Lambourn). 

Han har hittills startat 18 gånger i Sverige och det har slutat med tre segrar, fyra andraplatser, tre tredjeplatser och över 116 000 kronor intjänat per start. Hans “globetrotter” Outbox ska nu göra sin fjärde start i Stockholm Cup International (Gr.3) och efter tre raka andraplatser så skulle det förstås vara välförtjänt med en seger. 

10 Outbox (GS75-6/V4-3/DD-1/V3-1) visade att han fortfarande har bra kapacitet, när han vann the Jockey Club Stakes på Newmarket tidigare i år. Han har varit ”runner up” (tvåa) i detta lopp de senaste tre åren och jag kunde inte vara mera nöjd med honom hemma. Jag hoppas att han i år gör ett bra lopp igen, berättar Archie Watson. 

 

undefined

Outbox och Hollie Doyle med nummer femton är på väg att ta över ledningen från Sublissimo (längst in) i 2022 års upplaga av Stockholm Cup International (Gr.3). Foto: Steven Cargill/Racingfotos.com

Archie Watson har ytterligare fem hästar till start, där Throne Halls lopp (H M Drottningens Pris över 3800 meter häck) går utom toton.

2 Throne Hall (lopp 1) är en kapabel häckhäst som var tvåa i samma lopp ifjol. Han kan vara lite upp och ner i prestationerna, men hans två senaste starter på den släta banan har varit mycket positiva. Han är i god form och jag hoppas att han löper bra i år igen.

4 Action Point (GS75-1) är en talangfull ”stakesvinnande” sprinter som passar bra i ett litet fält och med en sväng över 1200 meter. Jag tror han har en mycket bra chans.

5 Praetorian (GS75-5/V4-2) är en solid typ av häst och en hingst som är enkel att hantera. Han har gjort allt rätt hittills i karriären. Det är mycket svårt att värdera honom gentemot de lokala hästarna i detta tvåårslopp, men jag hoppas att hans form från England är så pass bra att han kan göra upp om segern.

2 Take A Pull (GS75-7/V4-4/DD-2/V3-2) är ett sto som vi alltid har tyckt bra om hemma. Hon har gjort allt rätt och förtjänar att få en chans i ett lopp som detta. Hon har bara startat tre gånger, så hon är säkert inte lika ”streetwise” som dessa äldre ston som har många startar i bagaget, men hennes kapacitet är det inget fel på, avslutar Archie Watson. 

Jane Chapple-Hyam kommer med ett nyförvärv

Hon håller till i Newmarket och har i dagsläget 54 hästar på träningslistan. Hennes största framgång på Bro Park var när Ambassadorial under David Egan var tvåa i Nickes Minneslöpning (L) 2021 bakom Duca Di Como. 

Jane Chapple-Hyam är född i Melbourne, Australien, men har bott i Storbritannien länge. 2005 tog hon ut egen licens och har tränat 14 gruppvinnare och flera listedvinnare finns också på CV.t. Hon har tre Grupp 1-segrar, där den senaste togs i July Cup Stakes (Gr.1) på Newmarket med Mill Stream under William Buick. Hennes galoppbakgrund är både lång och gedigen, till exempel delägde hennes mor Beldale Ball som vann Melbourne Cup 1980. Det måste varit en upplevelse för en 14-åring.  

Förra året kom stallet med en häst och det var Nizaaka som var trea i Lanwades Stud Stakes (L). Jane Chapple-Hyam gör nu ett nytt försök i samma lopp med sitt nyförvärv Glor Tire. Hon köptes ur Jim Bolgers stall för 82 000 Guineas, ca 1 162 000 svenska kronor.

5 Glor Tire (GS75-7/V4-4/DD-2/V3-2) har tränat bra sedan ankomsten från Irland. Jag ser fram emot att se henne löpa på Bro Park, där jag tror hon passar bra på en bana som går i vänstervarv. Distansen 1600 meter passar henne bra, säger Jane Chapple-Hyam. 

Banprogrammet kan hittas här och gäller för båda dagarna. Första start är klockan 13:50. Mer om helgen kan också läsas här och på evenemangets egna sida