Nyheter

Storloppsdag i Malmö med Svenskt Oaks och Hurricanelöpning

Publicerad
I går kväll fick vi uppleva Dansk Derby och en mängd topplopp på Klampenborg. I dag är det dags att åka över sundet till Malmö då det återigen serveras toppsport på Jägersro Galopp i eftermiddag. De två huvudnumren är förstås Svenskt Oaks och Hurricanelöpning, men programmet bjuder bland annat också på Altamiralöpning ("korta Oaks"), Malmö Sommarhandicap och Summer Cup.
urgicqztxbqy5uj4skt
American Zodiac i vinnarcirkeln efter segern i Svenskt Oaks 2023. I sadeln Carlos Lopez. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Oaks reds för första gången i Storbritannien 1779. Loppet är enbart öppet för treåriga ston och är ett kraftprov samt mycket betydelsefullt för avelsvärdet. I Sverige infördes Oaks 1950 och loppet reds fram till 1976 på Åby, men sedan dess är det Jägersro Galopp som är hemvist och underlaget är numera dirttrack (DT). Distansen är 2400 meter. 

Blir det en sjätte tränarseger till Lennart Reuterskiöld Junior?

Championhemmatränaren har fem segrar sedan 2007 och den senaste segern kom förra året då Carlos Lopez red American Zodiac till seger (det blev dessutom en dubbel då Déjà Vu var tvåa). I årets upplaga startar stallet en kvartett i det klassiska loppet för treåriga ston 2400 meter. Bäst chans på pappret har Sealove, men det är debut på underlaget och även distansen. Hon är en fin häst med stor potential och kan absolut vinna, medan Melody, Wakaba och Angel From Above har svåra uppgifter på förhand. De var alla med i Svenskt Oaks Trial. Bäst av dem gick då Angel From Above som var trea. Tvåa var Patrick Wahl-tränade American Lily, som visade att den sämre insatsen i Voterlöpning var en tillfällighet. Ingen de två nämnda kunde rubba Aletheia den dagen, men hon var aldrig anmäld i Derbyserien. 

Niels Petersen startar loppets högst värderade häst i Chelsea Morning, som är duktig på banan och senast var trea, en längd slagen, i Malmö Stads Pris. Hon har faktiskt ännu inte vunnit. Det kanske inte är så konstigt med tanke på motståndet som hon hela tiden möter med fina resultat som följd? De två föregående starterna innan Malmö Stads Pris resulterade i en andraplats i Svenskt 1000 Guineas och en tredjeplats i den norska motsvarigheten. Stoet efter Mustajeeb har förstås en stor utmaning i distansen då hon aldrig sprungit längre än 1730 meter. Står hon den så är segerchansen god. 

Fredrik Reuterskiöld tar ut nyförvärvet Lala Light som i sin debut på underlaget (har dock gjort en start på All Weather-bana) gör en mycket intressant start. Hon kommer från tränarparet Pia och Joakim Brandt i Chantilly, Frankrike. Hon vann sin debut, men har sedan haft det svårare. Man ska ha i åtanke att motståndet i Frankrike generellt sett är av hög klass så här kan hon säkert känna att hon rår på motståndarna på ett annat sätt. Hur hon hanterar distansen är ett oskrivet kort, men hon har startat över 2100 meter på gräset. Marie Elle från Jan-Erik Neuroths stall kom ut som favorit i Svenskt 1000 Guineas, men blev för pigg där. Hon har stor talang, men det är svårt att veta efter Malmö Stads pris, där hon var tolv längder slagen som sexa, hur hon egentligen tacklar underlaget. Distansen är också ett frågetecken. Hon har som längst sprungit 1730 meter. 

Jessica Longs talang Iyana har missat en del av storloppscirkusen, även om tränaren rapporterar att det inte varit något allvarligt. Man befarar att loppet kan komma lite för tidigt, men de skulle inte ta ut henne om hon inte var tillräckligt förberedd för att ändå vara en segerkandidat här när hon nu blott gör sin tredje start.  

undefined

Iyana och Jacob Johansen på väg mot seger i sin andra start. Etter det har det gått lite grus i maskineriet och det talangfulla stoet har inte kunnat starta. Nu är det dags igen i Svenskt Oaks. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Lantana Camara har ett intressant smygläge och testas nu med blinkers, men det ser svårt ut på förhand. Det gör det också för Meleys och Spot On

Tidigare vinnare av Svenskt Oaks hittas här

Hurricanelöpning – ett riktigt kraftprov

Loppet precis innan Svenskt Oaks är Hurricanelöpning över 2650 meter. Det här loppet har ridits sedan 2008 i nuvarande form. En löpning med samma namn har tidigare gått som Svenskt Derby Consolation. Tyvärr blir det här årets upplaga den sista planerade gången som loppet rids då det från och med 2025 inte är med i Derbyserien. 

Förra året vann Ayani Jägersro Galopps "Triple Crown" när han hemförde Voterlöpning, Svenskt Derby och Hurricanelöpning. Innan honom är det bara Moe Green, Bomar och Hurricane Red som lyckats. Nu kan Schamyl göra det från tränare Jan-Erik Neuroth. Vilken häst det här är! Detsamma kan sägas om Mendel's Rock från Roy Arne Kvislas stall på Bro Park. De kämpade sida vid sida i Svenskt Derby och målfoto fick avgöra till Schamyls fördel. Det här är revanschmötet med stort “M”.

undefined

Schamyl (utvändigt) och Mendel's Rock utkämpade en närmast epiks upploppsstrid i 2024 års upplaga av Svenskt Derby. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Svenskt Derby Trial vanns av If He Says So som stånkade på bra i Svenskt Derby också där han slutade femma. Annike Bye Hansen, som tränar, åker knappast utan segerförhoppningar. Lea Olsen firar stora tränarframgångar och sadlar ut Giovanni Torkdahl, som hade det tufft i Svenskt Derby. Det hade också Streetfightin' Man som tränas av Flemming Poulsen. Lennart Reuterskiöld Junior sadlar ut den starka duon Tic Tac och Yobro, men de har en tuff uppgift på pappret. 

Tidigare vinnare av Hurricanelöpning hittas här

Hela programmet ser riktigt roligt ut och inte får man missa Summer Cup som avrundar V64-kupongen. Första start på söndag är cirka klockan 11:50 och banprogrammet hittas här. Mer om tävlingsdagen här