Nyheter

Stallsnack inför Bro Parks söndagstävlingar

Publicerad
Det serveras spelvänliga lopp på DT-banan i dag när Bro Park har hand om tävlingsdagen. Huvudspelformen V64 startar i och med det andra loppet för dagen, cirka klockan 12:20. Redaktionen har pratat med en hel del tränare inför tävlingarna.
noyu1ipboguhjbougir
Ocean Side och Leonard Rios är på väg mot vinnarcirkeln efter seger i oktober förra året. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Tränarna redovisas i bokstavsordning (där vi utgår från förnamnet) och uttalar sig alla själva om hästarna om inte annat anges.  

Anna-Karin Edström Lundemo

1 Tatum (V64-2) har lite oklar form. Efter en superfin grässäsong med flera fina placeringar och även en andraplats på ”dirt!”, så har vi flyttat in till Bro Park ett par veckor för att fokusera på unghästen, Arezzo, och Tatum har inte riktigt hittat sin ro. Han är även mycket beroende av att förberedelserna innan start blir som vi planerat, det vill säga lugna, men snabba – blir det mycket väntan hetsar han upp sig och tömmer ut mycket energi innan loppet tyvärr, men med normala förberedelser så kan han definitivt prestera på ”dirt” som inte blir för mjuk. Vi tänker att detta blir sista starten innan vila och uppbyggnadsträning hemma på landet under vintern, berättar Anna-Karin Edström Lundemo. 

Annette Stjernstrand 

Ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen uttalar sig. 

4 Hammertime (V64-2) har jag börjat fundera på om jag har startat över fel distanser? Jag tycker att det ska bli jättekul att se honom över 1600 meter. Han springer bra på DT också och Jacob (Johansen) på är bara positivt och han har ridit honom innan. Han tränar jättefint. Det ser lite roligt ut. 

5 Green Zabeel (V64-2) bär mycket vikt. Hon har gått bra med det, men jag är lite osäker på hur hon klarar banan på Bro Park – hon är ju en gräshäst. Distansen är bra och hon tränar jättefint här hemma på sanden. Hon har gått ner lite i handicap och ser man på det utifrån handicaptalet så bör hon kunna vara med här. 

7 Abigale (V64-5/V4-3/LD-1) var jättepositiv senaste gången på Göteborg Galopp. Nu är det DT, men jag tycker hon tränar bra och allt är bra med henne. Jag tycker absolut att hon ska räknas här, även om hon inte startat så mycket på ”sanden”. Hon är en jättetrevlig häst och en fin tvååring. Jag hoppas hon är bland de tre. 

– Jag har haft hästar som varit lite förkylda också, vilket är bra att veta för spelarna, De som startar är självklart okej, avslutar ställföreträdande tränare Nathalie Mortensen. 

Caroline Malmborg  

Läs vad hon tror om chanserna på stallets hemsida

Catharina Vång

4 Vila Nova (lopp 1) var till salu, men såg finare och finare ut och då kände jag att när det är två månader kvar av säsongen så kan jag lika gärna sälja henne efter den, som ridhäst eller till aveln. Hon har presterat upp till handicaptal 78 och har en magisk stamtavla – hon är så genuint extrem härlig som häst. Nu är hon nere på ett så lågt tal och Noëmie (Blanchard) drar av fyra kilo. Senast på Göteborg Galopp tappade hon sista biten – jag har startat henne två gånger över lång distans, men mina hästar orka inte hålla ihop kroppen efter sjukdomsperioden. Hon har tränat inne på Bro Park och sparrat Jungle Sound så det har varit perfekt. Vi provar det här – hon har vunnit över 1400 meter DT som treåring. Hon ser kanonfin ut och det är en perfekt ritt för Noëmie (Blanchard) så hon liksom får rida. Vila Nova har bara gått i kvalet med blinkers. Hon bär dem då hon kan behöva skärpas upp lite och inte se så mycket bakåt om hon hamnar bakom. Hon klarar lite spår på vägen och håller sin fart alla dagar i veckan. Jag vågar inte uttala mig om segerchansen, men hon är anmäld till Sunday Special i nästa vecka. DT bekymrar inte henne i den här klassen och hon tränar bra på underlaget. 

 

undefined

Vila Nova vinner i april 2022 under Rebecca Stålhandske. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

2 Forward Fun (V64-2) var jätteblek i starten dagen innan vi fick provsvaren på att vi hade virus och hon hade en feberdag sedan. Hon har haft väldigt jobbiga ”brunster” under våren och sedan sjukdomsperioden. När hon var trea (7/8) bakom Hilo och så kände Engla (Tunmar) att hon kunde vunnit om hon inte suttit så långt bak, men hon fick sedan starta mot för tuffa treåringar. Hon hade spår tio i Breeders’ Consolation och blev hängande. Alla med dåliga startspår i det loppet hamnade bak i prislistan. Den 29 oktober förra året var hon avslagen av Wishforluck precis före mållinjen. Jag är tacksam för att vi har fått ett innerspår och vi har tränat med blinkers, innan det nu är debut med dem. Hon tycker inte om att ligga bredvid hästar i klungan så det här kan hjälpa. Hon har varit snabb ut, men hon kanske inte behöver gå i front. Hon har fått bedrövliga lopp på slutet. Noëmie (Blanchard) red henne förra gången och försökte göra ett ryck på bortre långsidan – nu har hon känt på henne i ett lopp – hon är lite hetsig och ganska stark. Jag vågar inte säga något om chanserna. 

10 Dazzling Legend (V64-3/V4-1) är det första gången hon får starta på lång distans igen efter hon var tvåa. Hon är den av dem som var sjukast i somras. Senast red Alina (Öhgren) och då vann min egen West Bengal, men då gick det väldigt snabbt. Hon är världens snällaste häst, men måste ha hjälp med att hålla ihop kroppen. Hon vill gärna vara med där framme direkt – hon har noll speed, men mycket styrka. Ulrika (Holmquist) kommer passa perfekt och vi går tillbaka till sidoludd. Vi är jätteglada om hon är bland det tre här. 

5 Jungle Sound (V64-5/V4-3/LD-1) är otroligt fin. Hon kvalade i ytterspår och gick jättebra. Hon har lugnat sig sedan kvalet – Annie (Nilsson Lindahl) tyckte, precis som jag, att det blev för långt. Senast blev det lite tunga ben i 1400 meter – jag hoppas och tror att DT är bättre för henne – ett homogent underlag då hon har lätt för att byta galopp huller och buller – då är det lättare om det inte blir någon ”puckel”. Jag hoppas att hon kommer till bra och att det inte blir för övermäktigt. Hon var ute i en tvåårslöpning i Storbritannien där vinnaren närmare 100 i ”rating” (hästen Bountiful, official rating 99 = 89,5 i skandinaviskt handicaptal. Reds. anm.)Noëmie (Blanchard) har ridit henne i alla jobb på sistone, hon är lätt att rida och har lugnat sig. Jag vet inte hur bra de andra är, hon har uppvisat fart i träning och är fantastiskt ärlig. Når hon en placering bland de tre så är vi jättenöjda.

3 Ritzy (V64-6/V4-4/LD-2) hade hämtat sig på tre sekunder efter loppet senast och var som en tickande bomb. På Göteborg Galopp satt hon i ryggar och var fyra, men det var en dålig utdelning. När hon gick mot hingstarna och valackarna på Bro Park över 1600 meter så var hon med dem till 200 kvar, men då syntes det tydligt att det är för långt för henne när det går för fort hela vägen. Senast gjorde hon ett kanonbra lopp, jag tror inte hon är lika bra på gräset och framför allt inte på Bro Parks gräsbana. Jag tror inte att hon är gynnad av gräs. DT är hennes bästa underlag och distansen är perfekt. Det är hennes löpstil som gör att hon passar bättre på dirttrack, det är inte så lätt att vinna från spets på gräs och det är väldigt svårt att backa ner henne. Nu börjar hon se ut som sig själv igen – hon har ett fantastiskt självförtroende och har inte påverkats mentalt av att hon inte har varit på topp efter sjukdomsperioden i stallet. Hon vill inget annat hellre än att vara först – hon har ett sådant löphuvud. Det ska klaffa för henne och att hon får en pust under vägen – det är inget fel på viljan och psyket. Hon är snabb ut. Jag tycker hon står bra till och jag tycker hon är en fantastisk liten häst. 

– Nu känns det som att mina hästar är friska igen, avslutar Catharina Vång.

Christopher Roberts

Intervjuerna kan läsas här

Emelie Backlund

1 Spring Moon (V64-3/V4-1) står lite tufft till viktmässigt, men det är en bra distans och bra spår, så förhoppningsvis blir det en placering denna gång. Han mår bra och är pigg och glad i träning, hälsar Emelie Backlund. 

Göran Schillström

7 Warwick Avenue (V64-4/V4-2) tränar på bra. Jag är ganska säker på att han behöver loppet, men alla lopp skall springas och han är pigg och glad. Lärlingslättnaden kan hjälpa, säger Göran Schillström. 

 

undefined

Warwick Avenue och Darren James Williamson på väg mot mål och seger i december 2023. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Julian McLaren

Intervjuerna kan läsas här

Lenitha Adolfsson

8 Mygirlcharlie (lopp 1) mår jättebra och är pigg för dagen. Det är ett par bra hästar emot här. Vi tror att gräs är en fördel för henne men en DT-bana med fäste borde inte vara något problem – hon kämpar alltid och gör sitt bästa varje gång. 

5 Gimme Love (V64-3/V4-1) har visat sitt rätta jag nu i de två senaste starterna. Han avslutade bra efter att han satt lite fast i sista sväng senast. Han har varit otroligt pigg och fräsch i träning så vi tror på en riktigt bra placering i denna start, avslutar Lenitha Adolfsson. 

Maria Andersson

6 Brianna (lopp 1) mår fortsatt bra. Vi har gjort lite förändringar och hon ska kunna gå okej här. Hon gick upp fem kilo på senaste starten, men som jag sagt tidigare så tränar hon mycket bättre än sitt tal. Jag var jättenöjd senast och hon gick på en bra tid. Vi fick de svaren vi ville ha gällande om hon ska vara rid- eller galopphäst och nu får hon fortsätta med tävlandet. Mamman var sprinter och från handicaptalet 57 så tror jag inte att 1200 meter är ett problem. Hon springa över någonstans mellan 1200 och 1600 meter. Sidoludden behåller vi – sedan vet jag inte om det gav effekt eller inte senast, men jag tar inte av dem i alla fall. Hon är en outsider.

5 Nikki (V64-4/V4-2) ströks senast på grund av dåliga blodvärden – allt är okej nu. Hon är så okomplicerad och det blir bra med tre kilo av, Engla (Tunmar) är jätteduktig. Det är nog kanske i silverklassen hon hör hemma. Bra ryttare, bra vikt, bra distans och hon är med där framme, det tror jag. Det är en lämplig uppgift. 

6 Dreamdust (V64-6/V4-4/LD-2) är rätt distans för honom. Kanske 1400-, men 1200 meter är nog optimalt. Han bär mycket vikt och kanske är lite tunt jobbad, men vi är nöjda med honom och han går med den vikten i träning varje dag så jag tycker inte att den är några problem, nu när det är kort distans också. Han är snabb ut och jag tycker att han ska räknas här. Han behöver inte ha front och har startspår längst ut. Det är nog positivt om han inte går i front och får gärna gå i draget på exempelvis Ritzy. 

– Bästa segerchans? Den är faktiskt lite svår – jag tror att alla är outsiders, avslutar Maria Andersson.  

Maria Johansson

3 Ocean Side (V64-4/V4-2) saknades det lite gnista för i den senaste startern och innan dess ströks han två gånger så det har varit lite upp och ner. Efter det senaste loppet så har träningen flutit på och han gynnas av den lite kallare årstiden, upplyser Maria Johansson. 

Maria Sandh

8 Saigon (V64-1) gjorde ett topplopp senast. Han tog det loppet kanon och jag är inte orolig över DT nu när det förhoppningsvis är lite grepp. Jag är förhoppningsfull, säger Maria Sandh. 

Marie Twomey

6 Alfaares (V64-1) var sig inte lik förra lördagens eftermiddag och kväll. Vi tror pälssättning satte ner honom lite. Vi vägde för och emot innan vi beslöt oss för att stanna hemma och han ströks. Vi trodde också det skulle bli tyngre än det blev samt 63 kilo på ryggen. På söndag e m var han emellertid tillbaka till sig själv, naturligtvis. Leonard (Rios) red honom och Loki på Bro Park i går (läs: tisdag) och var mycket nöjd med de båda. Mr Kygo blir väldigt farlig här – ja, flera med honom faktiskt. Han får rätt mycket vikt igen, men det är lite kortare distans och Angelika (Berg) ombord. Både han och Loki lider illa när det är för varmt. Nu har han en vecka till under västen, vilket känns som ett litet plus.

3 Loki (V64-3/V4-1) har haft det motigt i år och inte riktigt kommit i gång någon gång. Viljan och humöret är det inget fel på trots åldern! Han älskar att vara med och är pigg och glad för dagen. Han har haft många småproblem och är också som bäst då det blir lite kallare. Både han och Alfaares lider illa när det är för varmt. Leonard (Rios) red honom och Alfaares på Bro Park i går (läs: tisdag) och var mycket nöjd med de båda. Tråkigt nog finns inga fler okej lopp åt Loki och han kommer väl precis in i form innan det blir vinteruppehåll. Får han med sig en peng blir vi glada och nöjda.

 

undefined

Loki och Leonard Rios vinner på Bro Park i september 2022. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

4 What A Strike (V64-3/V4-1) har en härstamning som förpliktigar, men är en ”jättebebis” som tar allt i sin väg med ett otroligt lugn. Han har haft många problem med bland annat sina hovar och vi skyndar långsamt. Han kvalade okej, men fattade inte varför det var så bråttom. Han behöver lite längre distans, men jag måste säga att 2350 meter första gången ut är lite att ta i!! Det finns inga lämpliga lopp åt honom heller då han är en ostartad fyraårig import. Vi måste börja någonstans och jag ligger lågt här, avslutar Marie Twomey. 

Patrick Wahl 

9 King Kaye (V64-3/V4-1) är lite jämnare nu – han känns väldigt harmonisk i träning och det har han med sig loppen. Han är bättre än han har visat, framför allt är det kul att han är harmonisk och trivs bra med sig själv. Distansen är rätt. För de som streckar några så tycker jag att han ska vara med, men han är inget singelstreck någonstans. Om det ska vara någon bästa segerchans så är det väl honom i så fall. 

2 Run Wilder (V64-5/V4-3/LD-1) ska bara få ett lopp i kroppen och lära sig. Kvalet var fint, men han känns mer som en treåring och jag vill bara ”vädra” honom. Han är inte förberedd för att vinna lopp, det känns som att han behöver vara med en gång. Han är dock inte chanslös, avslutar Patrick Wahl. 

Sandra Brolin

5 Gazelle (V64-1) gör sitt jämna, men står hårt till. Hon får nog sikta in sig på en slant i det här gänget och med det startspåret. 

6 My Number One (V64-2) känns väldigt fin och kan absolut vinna här. Hon måste dock få loppet serverat, avslutar Sandra Brolin. 

Ylva Brandt 

Intervjuerna kan läsas här

Det första loppet går av stapeln cirka klockan 11:50. Kvalloppet rids cirka klockan 11:20. Banprogrammet kan hittas här. Mer om tävlingsdagen här