Spiken i fokus: Cat's Gambit lovar mycket
Det vackra fuxstoet Cat´s Gambit, uppväxt i Frankrike på stuteriet Haras de Bourgeauville utanför Chantilly, föddes och registrerades i Storbritannien 2019. Modern är det argentinska stoet The Cat In Love (e. Zensational (USA)). Ett sto som tränare Maria Sandh importerade och som gjorde fem starter i hennes regi. Med Zensational som far finns det alltså en del dirtblod och faktum är att hon gjorde många av sina bästa prestationer på det underlaget. Hon var till exempel trea i Scania Mile 2017. Som högst nådde hon handicaptal 78. Hon ägdes då av Paulson Racing som fortfarande är med och deläger. The Cat In Love betäcktes om direkt på fölbrunsten med Hawkbill och fick sin andra avkomma, också det ett sto, 2020. Cat´s Gambit har än så länge inte hanterat dirttrack, trots att det finns förutsättningar rent härstamningsmässigt.
Tränare och mångsysslare
Proffstränare Nathalie Wiklund, från Hemsön utanför Härnösand, är uppväxt och har hållit på med hästar i hela sitt liv. Hon tävlade i sin ungdom i både hoppning och dressyr. Hon flyttade 2005 till Storbritannien och gick på British Racing School för att senare arbeta hos många olika tränare. Förutom att arbeta med det hon mest av allt ville, hinderhästar, så fick hon också syssla med ”pretraining” av unga slätlopps- och hinderhästar.
Nu är hon sedan många år hemma i Sverige igen och på sin egen gård i Upplands Väsby bedriver hon en professionell verksamhet innefattande både träning av egna hästar, hjälpa till med inridning av åringar och nu för tiden även inridning- och utbildning av hopp-, dressyr- och fälttävlanshästar.
Hur är Cat’s Gambit till vardags?
–Hon är väldigt ”laidback”, så ”chill”. Hemma på gården stressar hon inte upp sig för något, hon vet när hon ska göra saker och det är då hon tänder till. I huvudledvolten har hon taggat till de senaste starterna och spänner upp sig utan att för den skull vara stressad – det är mer av glädje. Hon har en ”av- och på-knapp” och det är en jättefin egenskap på ett sto. Hon har ingenting av ett fuxsto i sitt beteende, skrattar Nathalie.
Olympic Glory som far
Cat´s Gambit är efter den i Frankrike stationerade irlandsfödde hingsten Olympic Glory (född 2010, e. Choisir (AUS)) och det är ovanligt på våra breddgrader. Det är definitivt gräsblod. Vi hittar inte fler än tre avkommor i Sverige efter honom, varav endast hon är i träning. Vi minns Baby I’m Burnin som startade så sent som förra året i regi Julian McLaren. Zeus har inte startat i sitt nya hemland och är inte i träning. Under sin karriär var Olympic Glory i Richard Hannons träning en av Europas ledande tvååringar (2012), med endast en förlust, över 1200-1400 meter. Han blev senare också en ”miler” av rang och vann som treåring Queen Elizabeth II Stakes (Gr1) på Ascot under Champions Day (oktober) över 1609 meter. Loppet kan ses här.
Som fyraåring avslutade han sin tävlingskarriär genom att vinna prestigefyllda Prix de la Forêt (Gr1) på Longchamps i oktober på nytt banrekord (slaget året efter av Make Believe, men fortfarande den andra snabbaste tiden i loppet). Han gjorde ett fantastiskt lopp som kan ses här.
Om segerchansen på söndag
Modern fick tyvärr aldrig vinna lopp, men på söndag är det väl ändå dags för hennes förstfödda avkomma – Cat´s Gambit. Vad tror du om möjligheterna att vinna?
–Hon har varit en helt annan häst på gräset då hon inte kunde hantera sin kropp på dirttracken. Hon stod däremot inte 1750 meter senast. Vi ser positivt på den här starten och 1400 meter tror jag ska kunna passa henne bra även om den är ett frågetecken. Vi har tidigare trott att hon varit mer stayerbetonad. Göteborg Galopp verkar hon gilla. Jag tror att banunderlaget kommer att passa då det troligtvis blir en god- eller en god till lätt bana. Vi reser på lördag förmiddag. Hon reste jättebra senast. Sällskapshäst är med. Det kan vara täta starter, men hon kommer tillbaka sund och fräsch från loppen och tar starterna bra så det verkar fungera. Det finns inte heller så mycket träningsmöjligheter att gå snabbt på Bro Parks gräsbana så hon går mycket i hagen mellan loppen. Oavsett hur det är med distansen så tror jag hon är med där framme, avslutar Nathalie Wiklund.
Vi tar ställning och hamrar in spiken i V64-omgångens fjärde avdelning.
Här kan du läsa mer om Olympic Glory om du är intresserad av hans tjänster. Han står på Haras de Bouquetot.