Nyheter

SM-dagen stundar på Bro Park

Publicerad
Söndagens tävlingsdag på Bro Park ser en årsdebut för Silent Night som kommer att tilldra sig stort intresse, men lika glada som publiken är att få se henne, lika ledsamt är det att titelförsvaren i SM Classic, Espen Hill, inte är anmäld. Tävlingsdagen innehåller en hög sportslig kvalitet och variation så underhållningsvärdet är stort. Det finns dessutom ett stort spelintresse kring den här omgången, inte minst för att ingen lyckades få sex rätt i söndags. Det är således jackpot. Samtliga lopp går på gräset.
jrflmvx8tnte0mh5nbj
SM-hästarna är åtråvärda priser för vinnarna. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Dagen inleds med SM för amatörryttare och det finns en en hel flock med riktigt starka segerkandidater. Gazelle, Gold Sensation, Tatum och Miss Mack är vår högst rankade kvartett. Du kan läsa loppanalysen här.  

Hedersstoet Ascot Brass har döpt loppet 7 Furlong Challenge som är ett handicaplopp för treåriga hästar. Derbyfyran (Svenskt Derby) Lord Mountbatten, från Niels Petersens stall, har förstås en kanonchans, men bland hemmahästarna finns exempelvis Allegretto och Nimitz. Loppet håller bra klass. 

SM för 2-åriga hästar (tvååriga, som vi helst skriver i text, men loppet heter vad det heter) är ju precis som vanligt otroligt ovisst. Förra årets vinnare, Nimitz, är nu med i 7 Furlongs Challenge och många hästar som vinner det här loppet får en fin karriär. Här har Bro Parks hemmalag en stark uppställning – News Ahead, Karla With A K, New England och Dawnish är högintressanta, men loppet är egentligen så ovisst så att en helgardering inte behöver vara bortkastad. 

ITM Amacitalöpning är ett öppet stolopp över 1200 meter och här går endast en svenskuppfödd häst ut i Dark Secret. Hemmatränaren Maria Williamson spänner sannerligen bågen för även om stoet efter Uppercut Action inte har gjort några fel i två starter så är det här ett väldigt fint lopp. Vår högst rankade kvartett är Bay Princess, Crystal Love, Domdiggida Bling och Queen Azteca (i den ordningen). 

 

undefined

Bay Princess (längst ut) slår av Haryana Valley, Grandpa's Prince och Moondancer efter ett tajt upplopp. Tre av fyra hästar möts igen och har lottats till spåren åtta, nio och tio. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Det är värt att nämna att Stall Perlen (Bente och Magne Jordanger) har haft enorma framgångar i det här loppet. Bara sedan 2014 har de haft fyra vinnare och Jan-Erik Neuroth-tränade Crystal Love är definitivt något alldeles extra. Vilket lopp det här blir!

Ett lopp för de skandinavienuppfödda treåringarna

Det femte loppet rids över 2100 meter och heter Jockeyklubbens Grand Prix. Det har tyvärr bara samlat åtta hästar och det är lite synd, men den danska derbyfyran Manhattan Carlras kommer till Bro Park för första gången och den här distansen ser klockren ut för honom. Han startar med en riktigt fin chans, men han måste vara bra om han ska slå Amason igen. Den senare var inte alls sig lik i Dansk Derby, men får nu sidoludd på sig och bör vara mycket förbättrad. Hemmahoppen stavas främst Hilo, Wayfarer och Duke Of Hastings

 

undefined

Förra året segrade Little Arabella och Sandro De Paiva i Jockeyklubbens Grand Prix. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

SM Classic över 2100 meter är loppet som följer och som vi skrev i ingressen så är inte Espen Hill med – den omåttligt populära hemmahästen har tillsammans med sin tränare och jockey Madeleine Smith vunnit loppet två år i följd. Fjolårstvåan Seneschal (även tvåa 2021) stod då tre kilo sämre till mot Espen Hill, men har sedan dess gått från handicaptal 91 till 94. Han står klart bäst till för seger här, nu med Sandro De Paiva i sadeln. Jan-Erik Neuroth som brukat rida honom är numera tränare. Rikke Rohbach Bonde kommer upp med det oerhört kapabla stoet Go On Carlras, 2023 års vinnare av Scandinavian Open Championship (Gr.3) på Klampenborg. I det loppet var hon dessutom trea i år. Hon har dessutom bland annat varit tvåa i Dansk Derby så hon har styrkan. 

 

undefined

Espen Hill och Madeleine Smith var helt suveräna vid fjolårets seger i SM Classic. På behörigt avstånd ses Seneschal och Jan-Erik Neuroth. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Från förra årets upplaga är det bara nämnda Seneschal och sjuan Swinging Of Venice som är med i år. Den sistnämnda har tränare Stefan Melander satt i ett fint skick och även om han står tio kilo sämre till gentemot favoriten så har han och ridande Ulrika Holmquist en enorm segeraptit. Bro Parks championtränare, Patrick Wahl, sadlar ut hela fyra hästar här, varav tre ston. Bäst chans har på pappret Little Arabella, men gräsälskande Disraeli (valack), Ninasimone och Chantal ska också bli mycket spännande att se. 

Bent Olsens Good To Go flög fram senast i Fawzia Stakes som målfotoslagen tvåa (Una Matina) och här sitter Elione Chaves på ett intressant fyraårigt sto. Faktum var att Klampenborgs mycket kompetenta referent trodde hon vann (fast han garderade sig förstås, som brukligt är, när det är hårt i mål) och det trodde vi också, om vi ska vara ärliga, men så är det – ibland har man inte alltid rätt vinkel. Från Danmark kommer också Søren Jensen med sin starka adept Silver Wings. Maria Sandh ställer upp med tuffa Saigon, som tyvärr var struken förra året, och Mufti. Den sistnämnda står hela 23 kilo sämre till än Seneschal och kommer förstås få det oerhört tufft, men Malin Holmberg i sadeln är en jockey som är riktigt vass på många sätt, inte minst när hon slår ur underläge. 

Drottningen av Bro Park är tillbaka

Silent Night är ett unikt sto på många sätt och hon är en av de stora publikfavoriterna inom sporten. År efter år har hon kommit ut och glatt alla galoppälskare. Bara det här att hon har gjort tio (!) starter på Meydan i Dubai under tre säsonger, dessutom med fina resultat, är liksom inget som vilken häst som helst gör. Hon är stenhård i psyket och har en härlig speed. 

Nu har hon haft det lite struligt i år med en böld som har fått opererats så årsdebuten har fördröjts till nu (det har hänt en gång tidigare också). Tränare Patrick Wahl och hans team har haft lite tidsbrist, men hon är tillräckligt stridsberedd för att ha en bra chans att ta sin tredje raka seger i loppet SM Sprinters över 1400 meter. Läs gärna den här artikeln om henne som kom ut i fredags på svenskgalopp.se, eller den här som mer beskriver hennes sportsliga bedrifter fram till den sista säsongsstarten 2022. Tyvärr har Per-Anders Gråberg skadat sig så han kan inte vara med och försvara titeln. De har, som tränare Wahl berättar, “klickat” tillsammans. Oliver Wilson ersätter nu och är också en mycket skicklig jockey. Han vann dessutom loppet med henne 2022 så nu kan han göra det igen. 

 

undefined

Silent Night vinner SM Sprinters under Per-Anders Gråberg 2023. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Loppet bakom Silent Night ser vidöppet ut, men den skånska trion Röde Baronen (Vanja Sandrup), Civilon (Francisco Castro) och Mirador (Dina Danekilde) reser förstås i ett angeläget ärende. Den förstnämnde glänste ordentligt senast och var tvåa här förra året, medan Mirador var sexa och Civilon, som faktiskt inledde säsongen på handicaptal 87, gör sitt försök. Hemmahästen Essential (Julian McLaren) var tvåa i juni i Svenskt 1000 Guineas och gick sedan ut och slog Allegretto i förra starten. Det är en ovanlig, men ack så spännande, matchning av valacken efter Mustajeeb. Farhh Out har verkligen gjort det bra i sin nya regi (Tobias Hellgren) och hävdat sig väl i tuffare sällskap än detta. Hon har en ganska bra chans att åtminstone vara topp-tre. Stall Hellgren startar också Fort Dodge som inte alls är borta ur platsstriden. Det är inte heller veteranen Visiteur Du Pom som ska göra sin sjunde start i SM Sprinters! Alice Elmerskog gör ett mycket bra jobb med honom. Annette Stjernstrands Astron är en annan häst som har kunnat mer än sitt nuvarande handicaptal och Thunder Mack, som Patrick Wahl aviserar sista starten för, har varit trea två år i följd. Summa summarum så måste det ändå skrivas att Silent Night har en toppchans om luften räcker. 

Tävlingsdagen avslutas med anrika steeplechaseloppet Gyllene Hästen och häckloppet Calvados Memorial. Det är tyvärr inget spel på dessa lopp, men vi får njuta av bra sport och hästar som exempelvis Mutadaffeq, Last Reference, Three Is Company och Monsieur Vic

Den här tävlingsdagen upplevs förstås bäst på plats (som alla tävlingsdagar). Det första loppet går av stapeln cirka klockan 11:50. Vill man se kvalloppen så rids det första cirka klockan 11:00. V64-spelet startar cirkla klockan 12:20 i det andra loppet. Banprogrammet kan hittas här. Mer om tävlingsdagen här