Nyheter

På jakt efter sin nionde seger i Stockholm Cup International

Publicerad
Niels Petersen har ett formidabelt facit i Stockholm Cup International (Gr.3). På söndag kan unga, lovande Mozart ge Övrevolls stora dominant, med tretton raka championat på banan, sin nionde seger i loppet.
bzw1ektqp5i4qopaqsk
Mozart tas emot i vinnarcirkeln på Bro Park efter segern i Bobbie Killicks Minneslöpning i juni. Mme Fernande (Karin Salling) äger och Niels Petersen står längst till vänster. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Den stora dominanten Bank Of Burden med Per-Anders Gråberg i sadeln gjorde nästan rent hus i loppet på Täby Galopp 2011-2015 med fyra segrar och en andraplats. 2013 var han tvåa bakom stallkamraten Without Fear, riden av Fredrik Johansson, som för övrigt har hela sex segrar i loppet. Per-Anders Gråberg står på fem. Niels bästa häst genom tiderna, i knivskarp konkurrens, Square De Luynes, segrade 2019, 2020 och 2021. Om han fått vara skadefri så hade han kanske gått upp till handicaptal 100. Han hade som bäst 98! 

Av de som nu rider loppet i år så är det en som har vunnit och det är Carlos Lopez (Quarterback 2016). Stall Niels Petersens förstejockey sitter upp på den mycket lovande fyraårige valacken med det härliga namnet Mozart (e. Le Havre). Han besökte Bro Park första gången på "Stockholms Stora-dagen" och bjöd på uppvisning när han spurtade hem Bobbie Killicks Minneslöpning över 1600 meter på en lätt gräsbana. Han satt näst sist mot slutet av kurvan innan upploppet,  men kan röra på sig när han får ordern att gå. Segern sågs ut att tas med “allt sparat”. Han kom sedan tillbaka och ställde upp i Lelles Open Mile (L) över samma distans på en god till lätt gräsbana. Då satt han sist i slutet av kurvan och fick aldrig tag på en stark Admiral De Vega. De båda gjorde ett topplopp och publiken fick valuta för pengarna. Hans upploppskamp med Greenland i Skandinaviens äldsta slätlopp (?), Pokalløb (L) på Klampenborg, som reds för 123:e gången i augusti på Klampenborg, var också både publikfriande och mäktigt. Då var distansen 1800 meter. Mme Fernande (Karin Salling) har en enorm inverkan på skandinavisk galoppsport med väldigt många stjärnor genom åren och Mozart tillhör också stjärnlaget med fem segrar på nio starter och handicaptalet 93. 

 

undefined

Mozart och Carlos Lopez går mot segern i Bobbie Killicks Minneslöpning i juni på Bro Park. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Det som kan oroa är förstas distansen i “Cupen”. 2400 meter har han bara testat en gång och det var i Norsk Derby 2023. Den banan var mycket krävande. Han var dock senast ute i Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) över 1800 meter, en krävande distans på Övrevoll i normala fall och när banan är något tung så är det ännu tuffare. Han avslutade okej och var nära femteplatsen, men var sju längder slagen av Chianti. 

 6 Mozart (GS75-6/V4-3/DD-1) han kom bort i ”Marit Sveaas” och hanterade inte banan. På en god bana är han en väldigt bra häst – jag tänker att han är en liten joker och kan överraska. Det kan vara så att 2400 meter kan vara lite långt, men jag har en ”go feeling - är happy där”. 

Chianti gör sitt första försök i “Nickes”

Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) fick se en något överraskande vinnare i franskfödde Chianti. Han är en väldigt bra häst, men att han skulle uppskatta banan så mycket den dagen var en överraskning. Det var ingen som kunde ta sig förbi honom och Ulrika Holmquist på den norska derbydagen i Norges högst doterade lopp. Nu ska han ut i Nickes Minneslöpning (L) för första gången, men distans och underlag fungerar fint. Han har gjort många bra lopp på Bro Park.

– 8 Chianti (GS75-2) har en fantastiskt bra form. Han gillar ett högt tempo och kommer vara med där framme. 1600 meter är en fin distans. Jag var nöjd med honom i ”Pramms” och ”Valley Chapel” och han var väldigt bra i ”Marit Sveaas”. Det blir spännande att se – vi är optimister. 

 

undefined

Chianti och Sandro De Paiva har fått på sig täcket efter segern i Breeders' Trophy Mile förra året. Niels Petersen möter upp. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Stallkamraten Twice As Happy är en “frontrunner”, som riskerar svar av Falkor och utmaning från Twirling Ghost och EL Camino om spets. Det lär bli högt tempo. 

– 2 Twice As Happy (GS75-2) missade ledningen lite senast och när han inte fick den så är han inte samma häst. Han är i bra form, går bra i högt tempo och så får vi se. Han är bäst i front så det är ett bar startspår. Jag är väldigt ”happy” med det. 

Övriga chanser från stallet

Fyra andra adepter ska ut denna dag. I Bro Park Sprint Championship (L) startar löftet Soulofchess. 

– 1 Soulofchess (GS75-1) “löper på det jämna”. Jag trodde han skulle vara lite mer än han visat i år. Han är en bra sprinter som får slåss om andraplatsen bakom Aphelios. 

I Svealandlöpning kommer två riktigt fina tvååringar ut. 

2 War Bear (GS75-5/V4-2) missade så mycket start i debuten, men som loppet utvecklades senast så gick det. Han ska löpa från A till B och det blev märkligt lopp med den (Domdiggida Bling) som sprang i front och han var säkert 40-50 meter bakom. Jag känner inte till den engelska hästen och Jan-Eriks (Neuroth) Crystal Love är bra, men mina är med om det.

– 4 Grey Tycoon (GS75-5/V4-2) rider Carlos (Lopez). Han rider honom mycket om morgonen och är glad i hästen. Han var inte bra på den mjuka banan, men båda är supertalanger. Om jag bytt ryttare på mina så hade varit lika happy. 

Avslutningsvis ska det treåriga stoet, tillika vinnaren av Svenskt 1000 Guineas på Bro Park, återigen mäta sig i listed-sammanhang. 

– 8 Easywithme(GS75-7/V4-4/DD-2/V3-2) gillar Bro Park och en flack bana. Hon gick ett fint lopp senast i Norge, men på den tunga banan så var 1600 meter för långt. Hon var med till 200 meter före mål. Carlos (Lopez) trodde att med en lättare bana så hade hon kunnat vinna. Jag tror på en bra prestation på Bro Park. Segerchans. 

– Jag har ingen stor favorit, men många fina chanser. Jag tror att vi får med oss en seger hem så får vi se vem det blir, avslutar Niels Petersen.