Nyheter

Omgångens ryttare - Maikel Narvaez Bravo

Publicerad
Maikel Narvaez Bravos farbror var Venezuelas ledande jockey.
Själv läste han psykologi på universitet i Barcelona.
Han har kanske inte tagit allra den vanligaste vägen till Jägersros stallbacke…
Sea_Lieutenant_548
Omgångens ryttare - Maikel Narvaez Bravo Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp

OMGÅNGENS RYTTARE

Maikel Narvaez Bravo

Ålder: 31

Bana: Jägersro Galopp

Jobbar hos: Rider i första hand ut hos Lennart Reuterskiöld Jr, men även Susanne Berneklint, Jan-Erik Pettersson m fl 

Senaste segern: Tell Me Thunder på Jägersro Galopp den 19 april

Inridna pengar 2019 (inkl premier): drygt 1,8 kronor, bästa året i Sverige 2018 drygt tre miljoner kronor

 

”MyJoker är nog min bästa vinstchans”

 

Jockeyn Maikel Narvaez Bravo har fem ritter på Jägersro Galopp på söndag. Han säger att MyJoker är den bästa vinstchansen - men att ingen går säker om Leo The Lion har vaknat på ”rätt sida”… det återkommer vi till.

Flera duktiga sydamerikanska jockeys har hittat till Sverige genom åren. Dels finns det en stark fullblodstradition i de flesta av de sydamerikanska länderna och dels är skandinaviska killar ofta ganska storväxta, vilket gör det svårt att klara ridvikten som jockey. Så även om många skandinaviska tjejer har hittat till galoppsporten på senare år, så finns det en lucka att fylla vad gäller arbetsryttare och jockeys.

Maikel Narvaez Bravo hade två farbröder som jobbade som jockeys, en av dem var ledande jockey hemma i Venezuela. Det var så han själv inspirerades att hamna på jockeyskolan där. Maikel hade inte en tanke på att rida i Sverige efter att han gått ut den tvååriga jockeyskolan hemma i Venezuela, han kände knappt till landet. Han ville till Spanien, antingen för att arbeta som jockey där, eller för att utbilda sig till något annat.

- Min mor bodde redan i Spanien, så det var ganska naturligt att söka sig dit, säger han.

Maikel flyttade – och började rida löp i Spanien. Och hann faktiskt även med att läsa psykologi i tre år i Barcelona.

- Men Jag orkade inte fullfölja utbildningen. Det gick heller inte att försörja sig som jockey i Spanien. Det var tävlingar en dag i veckan, två dagar på sommaren. Det gick inte riktigt ihop sig.

- Jag försökte i fem år i Spanien, men racing-industrin har problem där. Jag har även testat i andra länder i Europa, Polen, Tyskland och Skandinavien.

Flytten till Sverige? Det började med att en tjejkompis från Norge tipsade honom om att det fanns jobbmöjligheter. Maikel åkte dit och började rida lite för championtränaren Niels Petersen.

- Det gick väl ganska bra. Jag vann drygt 20 lopp i Norge, berättar han.

Men under ett semesterbesök i Malmö övertalades han av tränaren Fredrik Reuterskiöld, numera vd på Svensk Galopp, att börja jobba i Sverige istället.

- Jag började även rida för Francisco Castro. Det är ett starkt stall, där jag fick rida bra hästar. 2018 gick väldigt bra, jag började även vinna lite större löp.

I november 2017 vann Maikel tvååringarnas största lopp, Svenskt Kriterium med 250 000 kronor i förstapris, ombord på Castros 18-oddsare A Worthy Boy. Sedan dess har det ”rullat på”. Han vann även Lambada Cup med Amon Ra (200 000 kronor i förstapris) och Hurricane-löpning med Sea Lieutenant (500 000 kronor i förstapris) för Castro samma augusti-dag på Jägersro 2018.

- Förra året började jag rida mycket för Lennart Reuterskiöld Jr och det har varit viktigt för mig. Jag brukar även rida topphästen I Kirk på morgnarna hos Susanne Berneklint. Och jag hinner jobba lite för Jan-Erik-Pettersson på Jägersro - och amatörtränaren Martin Persson.

Maikel verkar vara i Sverige för att stanna.

- Ja, det är ”amazing” här! När man inte jobbar är det så lugnt och trevligt. Kylan har jag inga stora problem med, jag försöker att undvika de värsta månaderna på vintern. I vintras var jag till exempel i Dubai och annars kan jag alltid ”fly” till Spanien och familjen där. Men kommande vinter ska jag försöka med ett gästspel i Florida om det fungerar.

Om sina fem ritter på Jägersro Galopp på söndagen har han klara besked:

- 5 Camaluna (e. Camacho) i lopp 1 är med för att se och lära i maidenlöpningen, hon är nog ännu inget för vinnarspelarna.

- 5 Leo The Lion (e. Reliable Man, lopp 2, V64-1) är en väldigt speciell häst. Han kan verkligen flytta på sig, särskilt om loppet rids i ett bra tempo för honom. Det handlar nog lite grann om honom själv… han är fin i jobben och inte ofarlig om det löser sig.

- 2 MyJoker (e. Northern Hill, lopp 5, V64-4) är på papperet min bästa vinstchans under tävlingsdagen på söndag. Det här är nog hans bästa distans, 1730 meter och Dina Danekildes stall verkar vara i toppform just nu. 

- 4 Pink Star (e. Eishin Dunkirk, lopp 6, V64-5) har inte startat på länge och behöver nog loppet för att komma igång. 

- 6 Mouli Wildrose (e. Center Divider, lopp 7, V64-6) är ett jättefint sto. Men jag tror att hon är en annan tävlingshäst på gräset. Nu när det är dirttrack lär det bli tufft för oss att vara med och utmana om segern.

Tre anledningar att spela på galopp

1.    Det finns gott om information om loppen, exempelvis på Galopptips.se.

Här finns massor av intervjuer med tränare och ryttare samt urförliga och genomarbetade tips. Dessutom kan man alltid hitta banprogrammen enkelt, på svenskgalopp.se. Även här finns det tips att läsa.

2.    Ett enkelt handicaptal, mellan 40 och 100, berättar hur bra hästarna är för dagen. Inom galoppen är det tvärtemot hur det fungerar inom golfen, här är man bättre ju högre handicaptal man har. Man behöver också ta hänsyn till den vikt som hästarna bär i loppen, vilket står tydligt angivet i banprogrammen.

3.    Galoppen har mindre omsättning än travet, men loppen är heller inte lika hårt analyserade, vilket ofta resulterar i bra utdelningar!