Nyheter

Ny resa och nya chanser på Göteborg Galopp för Stall Catharina Vång

Publicerad
En kvintett åker ner från formstallet Catharina Vång. Resan går redan under lördagen så att hästarna får övernatta på banan innan tävlingarna. Ritzy har övertygat sedan hon kom ut på banan i sin nya regi, men det finns också en kamrat som kan ställa till det från samma stall. De övriga tre startar också med segerchanser och är streckvärda.
kietjsqsi5qg0mpamaz
Ritzy under Engla Tunmar är på väg till vinnarcirkeln på Göteborg Galopp. Till vänster en glad tränare i Catharina Vång. Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp

S Stamford Blue (V64-1) var den enda som kom på slutet med en väldigt fart och det var det som gjorde att jag bestämde mig för att han kan avlossa en speed om han får sitta ner. Han har tränat fantastiskt på gräset och har inte samma pappa som Hard One To Please för inte (Fast Company). Det var därför jag köpte honom. Han kastrerades efter sista starten i december. Hans bästa prestation var över 1600 meter på mjuk bana (god till mjuk) i Storbritannien och jag tror att han är en miler/stayer. Om ryttaren bara kan hålla honom där bak och vänta på speed så. Jag är försiktigt optimist, inleder Catharina Vång sin genomgång och fortsätter: 

3 Vila Nova (V64-2) ska Noemie (Blanchard) rida i ett amatörlopp – förra året gick hon bland annat ut i Jockeyklubbens stolöpning och slog Sea Lodge och var drygt fem längder efter Ascot Brass (Bloomers' Vase). Senast mötte hon 13 hästar och hon gillade inte att ligga i ett så stort fält, tänkte jag, men hon kom väldigt fint på upploppet och gjorde det jättebra. Hon var lugn och fin hela vägen och det fungerade bra med sidoludden – hon är supersnäll att rida. Med fyra kilo av ska hon då kunna talet 68 och det får vi hoppas hon kan. Jag tror att hon går på alla distanser – det är motståndet och storleken på fält som är mest avgörande för henne och ryttaren. Nu har det släppt för Noemie. Jag tror att Mali är värst emot. 

Ritzy kommer bli hårt betrodd, men vad kan stallkamraten i samma lopp? 

Catharina Vång har hittat en liknande uppgift som förra gången åt sitt lovande sto Ritzy, med det undantaget att det är 200 meter längre distans nu. Hon kommer sannolikt bli hårt betrodd när hon nu tar avstamp mot Norsk 1000 Guineas på midsommardagen. 

2 Ritzy (V64-3/V4-1) behöver inte pröva banan i Norge för att starta i “1000 Guineas”  då hon är en så lätt, liten och okomplicerad häst att rida. Hon rids bara hemma på gården i skogen och i ridhuset. Hon tog ledningen och gick med spetsade öron senast – hon har sådant självförtroende sedan första vinsten – hon blev som en ny häst efter det. Hon är väldigt startsnabb, går i sitt eget tempo och är lugn och inte stressad. Det är en månad till 1000 Guineas – det här loppet ligger perfekt i tiden och det är samma distans som där. Det är första gången för henne över distansen, men det är jag inte orolig för. Det hade jag varit om hon sackat sista biten, men det gjorde hon inte. Engla (Tunmar) sa att hon kunde gå ett halvt varv till och det är  låg vikt. Hon har inte visat någon bakåtgående trend och varit fantastiskt fin sedan hon kom från Göteborg efter senaste starten. Det är väl klart att jag har förhoppningar att hon ska kunna vinna igen och chansen för Ritzy ser väldigt bra ut. Jag håller min andra högt också (Forward Fun). 

5 Forward Fun (V64-3/V4-1) är jag jättenöjd med. Hon reds alldeles för offensivt senast – hon var först ut och skulle backats ner. Hon hade inte startat sedan i oktober och eftersom hon stått över de sista två jobben så var jag extremt nöjd – hon gjorde det jättebra på Göteborg Galopp. Hon har en grym speed och nu ska hon få på använda den och komma bakifrån. Hon har ett löjligt lågt formtal i förhållande till hur fint hon gjort det i sin karriär. Jag tror att Ritzy är jättebra. Jag är jättenöjd med bägge två, men Ritzy “står snuskigt bra till” – fyra kilo är mycket skillnad för henne så jag är jättenöjd om hon är tvåa. 

undefined

Forward Fun vinner på Bro Park i september som tvååring. I sadeln satt då Rebecca Stålhandske. Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp

Sidoludd på för första gången

13 West Bengal (V64-5/V4-3) hade inte gått ett enda jobb innan årsdebuten och blev hängande i spåren första gången på DT. Han trampade av sig en sko och en del av hoven efter det och fick strykas. Han måste ut i en järnlöpning och få ett handicaptal – hoven är okej och vi har tränat hemma på gräset och herregud, vilken skillnad på häst det är. Han har exakt samma linjer som stoet Maremma (Stjernstrand)– det är samma linjeavel. Det måste ha funnits något som har gjort att han var kvar hos John Gosden hela treårssäsongen och någon har ju sett hästen träna då han stått kvar i träning. Det är klart att han måste ha visat något i träning. Jag tror han kommer att älska gräset och jag får väl hoppas att han kan mer än 64 – han är köpt senare än vad jag brukar köpa mina importer. Han mår fint – det är en låg klass, men mycket hästar och han saknar löprutin. Jag sätter på honom sidoludd nu. Det är nog bra för honom för han var lite väl grön och ofokuserad i första starten, samt lite väl “snäll”. Jag tycker att han borde räknas, avslutar Catharina Vång.

Segerprocenten skrivs just nu till 17 och stallets hästar har hittills vunnit fem gånger i år, men också varit åtta två gånger och trea tre gånger. Detta på 29 starter.