Nyheter

Nordens sprinterkung kommer på nytt besök

Publicerad
Apehlios har nu nått handicaptalet 95 och han ser ut att vara på någon form av trivsam utflykt när han springer och leker med motståndarna. Tränare Annike Bye Hansens och Väsby Häst AB:s valack efter Kodiac är bara fem år och får han vara fri från skador så har vi högst sannolikt en era av dominans att se fram emot. Tränar- och ägarkonstellationen har en spännande dag att se fram emot. Kan Hard One To Please studsa tillbaka till vinnarcirkeln igen och upprepa sin seger från 2022 i Stockholm Cup International (Gr.3) och kan Takeko försvara sin titel i Lanwades Stud Stakes (L)?
tbejmrlizzmphvsuyrz
Aphelios i vinnarcirkeln efter Challenge Stakes (L) i somras poå Bro Park. Elione Chaves sitter i sadeln. Hans Sköld (Väsby Häst AB) och Annike Bye Hansen till vänster om Aphelios. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Tränare Annike Bye Hansen har vunnit loppet med både Ragazzo (2014) och med General De Vega (2021). Den förstnämnde ståtade med maxhandicaptalet 97 och där är ännu inte Aphelios, men han kommer högst sannolikt att komma dit…minst. Ragazzo var en suverän sprinter och när han vann det här loppet så hette det Täby Open Sprint Championship (L). En gång i tiden hade loppet Grupp 3-status (1998-2008). 

Den nya sprinterkungen är obesegrad på gräset sedan han kom till Skandinavien och så lär det förbli efter söndagens Bro Park Sprint Championshop (L), men det är klart – alla lopp ska ridas. 

5 Aphelios (GS75-1) är fräsch för dagen. Vi har inte optimala träningsförutsättningar då vi inte gått kunnat gå på gräset och behövt träna på en sandbana som varit alltför hård, men så här långt in på säsongen tror jag vi kommer undan med det. Det är inte länge sedan han startade heller. Jag blev ganska chockerad att han gjorde det så bra senast på Övrevoll – det var en maktdemonstration. Han måste ha en bra chans att vinna det här loppet, inleder Annike Bye Hansen. 

 

undefined

Aphelios och Elione Chaves på väg mot mål i Polar Cup (L) på Övrevoll i augusti. Foto: @heteguiden.com

Revansch för Hard One To Please i “Cupen”?

Det syns att Hard One To Please är på väg in i riktigt bra form nu. Prestationen i Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) var jättebra. Att han inte rådde på Chianti denna dag var inte mycket att säga om. När Pat Cosgrave vann loppet för tredje året i följd som jockey med Hard One To Please, som gjorde sitt första försök i loppet som treåring 2022, så kom luckan precis i rätt tid. Valackens treårssäsong var formidabel med segrar i Svenskt Derby, Norsk Derby och då Stockholm Cup International (Gr.3). Han var praktiskt taget okänd innan Svenskt Derby i juli, men visst, han kostade 80 000 Guineas så förväntningar fanns förstås, men att de skulle infrias så snabbt var nog en chock för alla inblandade. 

 

undefined

Hard One To Please och Pat Cosgrave vinner Stockholm Cup (Gr.3) 2022. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Förra året fick Lanfranco “Frankie” Dettori förtroendet, men det blev ett för offensivt upplägg. Han skulle senare ta revansch med Takeko i loppet efteråt, men för Hard One To Please så blev det för tufft. 

9 Hard One To Please (GS75-6/V4-3/DD-1/V3-1) gör ett bra lopp i ”Marit Sveaas”, men Chianti gick inte att komma förbi. Den bara kom tillbaka hela tiden. (Elione) Chaves trodde att han skulle vinna 400 meter kvar. Det som bekymrar mig lite är att han inte klarat av att vinna lopp i år, inte sant? Jag tror inte att det är som så att han inte vill vinna utan han har bara haft otur. Startspåret är jag inte så nöjd med – önskar jag kunde stått längre in och få ridas bakifrån vid rejlen. Det kan bli problematiskt. Jag räknar med att jockeyn min löser det så att vi inte förlorar loppet på det. Best Of Lips är ju livsfarlig – om han tycker om Bro Park så har vi alla ett problem. Om det inte fungerar för honom så kan han vinna, likaväl som någon av de andra.

Järnhårda Takeko är inne på sin sista säsong

På 32 starter har hon segrat vid fem tillfällen, utöver maidensegern har vinsterna kommit i hårda stolopp, så som förra årets upplaga av Lanwades Stud Stakes (L), Jockeyklubbens Stolöpning, Margareta Wettermarks Minneslöpning och Giant Sandman Cup. Alla sagor har sitt slut och hon kommer att lägga tävlingsskorna på hyllan efter säsongen. Om detta blir den sista starten återstår att se, det kan kanske bli en till. Hon ägs av både Ninja Racing och Väsby Häst AB. 

 

undefined

Takeko och Lanfranco “Frankie” Dettori efter segern i Lanwades Stud Stakes (L) ifjol. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

9 Takeko (GS75-7/V4-4/DD-2/V3-2) gick för tidigt förra gången – hon ledde 50 meter före mål. Hon är duktig på Bro Park och det är hennes sista eller näst sista start. Startspåret spelar ingen roll – hon kommer gå bakifrån och ska in bak och in till railen. Jag tycker att hon är en outsider och formen är bra, avslutar Annike Bye Hansen. 

En spännande söndag blir det.