Nyheter

Niels Petersens stjärna Slava Ukraini är "back in business"

Publicerad
Det är nog ytterst få av de som är på planen som vill höra något om att en straffspark bara ska slås in och man ska vara försiktig med sådana utfästelser. Slava Ukrainis möjligheter att vinna Breeders' Trophy Mile måste dock betraktas som utomordentligt stora då motståndarna måste vara mycket förbättrade för att kunna utmana elithästen som numera huserar i helt andra sammanhang än att bara möta jämnåriga. "Han är absolut en toppchans", säger hans tränare Niels Petersen som också uttalar sig om stallets övriga hästar.
hcmqjz5soeftm885y8k
Slava Ukraini och Carlos Lopez har just vunnit Breeders' Trophy Classic 2023. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Förutom då att att han bland många fina segrar vunnit Dansk Derby 2023 så kan man säga att han är en riktig “Breeders'”-specialist, eller vad sägs om: 

  • Seger i Breeders' Trophy Classic 2023 på Bro Park
  • Seger i Breeders' Prize Classic 2023 på Övrevoll
  • Seger i Breeders' Cup 2024 på Klampenborg 

Tre av tre segrar i serien alltså och det på tre olika banor. Det vittnar också om hans stora mångsidighet. Han kom aldrig ut i tvåårsupplagan på Bro Park. En säsong som han startade fyra gånger och vann två, varav han avslutade säsongen med vinst i det längsta loppet för tvååringar som arrangeras i Skandinavien i Basnäsløb över 1800 meter på Klampenborg. 

Som treåring åkte han till Meydan, Dubai, till att börja med. Hans bästa lopp kom i Jumeirah Derby, där han slutade fyra. När han väl kommit hem så gick han på Jockeyklubbens 2000 Guineas och det blev en hård kamp mot den tyvärr för tidigt bortgångne Maxmartin (Maria Andersson). De fajtade också hårt i Breeders Trophy Classic' och han fick ge allt för att vinna dessa lopp. Två lopp av två har alltså slutat med seger på Bro Park.

 

undefined

Slava Ukraini och hans följeslagare Carlos Lopez vinner Dansk Derby 2023. Foto: Burt Seeger

7 Slava Ukraini (V64-3/V4-1) har varit sjuk i år och han är nu tillbaka i sitt rätta jag. Han är i den ordning där vi gärna vi ha honom – ”back in business”. Han kom hem sjuk från Oslo Cup (L) och var helt färdig. Vi visste förstås inte att han var sjuk på förhand. Han är stor häst och en naturlig favorit i loppet. De får jobba lite för att slå honom. Det var lite trångt och en krävande bana Marit Sveaas Minneløp (Gr.3) senast – han kunde varit trea, men allt som allt så gick han ett bra lopp. Han är absolut en toppchans, berättar Niels Petersen. 

Två stallkamrater utmanar 

Ytterligare två hästar från stallet kommer ut i Breeders' Trophy Mile och jagar åtminstone “fina pengar” bakom storfavoriten. 

4 Cotton Eye Joe (V64-3/V4-1) har varit lite under nivå i år. Vi har gjort några små förändringar då det har inte riktigt fungerat i år för honom. Vi provar också sidoludd nu. Det var en krävande bana med mycket vikt på ryggen senast vikt, men han har tappt lite intresse och blivit lite reseserverad. Bro Park har han gått bra på – han önskar en lättare bana. 

6 Gravity (V64-3/V4-1) har varit stabil och bra i år . Om inte Slava Ukraini varit med så hade jag sagt att han vinner det här. Det är mycket att be om att han ska slå ”Slava”. Han är absolut en fin häst.

Övriga chanser från Niels Petersens stall

Som vanligt när det vankas storlopp på de skandinaviska banorna är Stall Niels Petersen där med många fina hästar och segerchanser. 

8 Stamford Street (V64-1) hade otur att han inte fick vinna senast. Jag har alltid tänkt att han är en sprinter och tror inte at formen är något problem. Vi tror och hoppas att han får lusten tillbaka – han är en kvalitativ och bra häst. Det blev fel i Malmö Stads Pris och Norsk 2000 Guineas var det lite för lång distans. Han har haft ett lite opassande löpningsprogram. Det här är ett tufft lopp, men jag tror inte att han är borta. Så länge distansen är bra – han ofta löpt på för långa sträckor i år. 1200 och 1400 är bättre, inte sant. 

2 Triple Treat (V64-6/V4-4/LD-2/V3-2) är i grunden en bra häst – hon vinner väldigt lätt på Klampenborg, även om hon stoppar upp lite på slutet, men jag tror att hon blev ensam och väntade lite.  Hon ser väldigt fin ut i träning och jag är ”happy, happy” med henne. Hon är en smart, brukbar och sund häst. Det blir spännande att se – en ny bana tror jag bara är ett plus och jag tror att Bro Park är en bra bana för henne. Jag respekterar de som är favoriter – vi ska se vad hon kan göra här. 

 

undefined

Det obesegrade stoet vid seger i Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer på Övrevoll i juli under lärlingen Lorenzo Putzulu. Foto: @hesteguiden.com 

3 Glendevon (V3-3) kommer att bli en riktigt bra häst, men det här är ett lopp som han kan vara med i, då han behöver löpa och få rutin. 

– Bästa segerchansen för dagen är Slava Ukraini, avslutar Niels Petersen.