Mycket prestige i 50:e upplagan av Svenskt Grand National
Löpningen, över 4500 meter steeplechase, har hämtat sitt namn från England, där ursprungsloppet avgörs på Aintree utanför Liverpool i början av april. Galopplöpningar har ridits i trakten ändå sedan 18 september 1882 och på själva Österängarna sedan den 30 augusti 1887.
1970 skrev Amatörryttarklubbens dåvarande sekreterare, Björn Zachrisson, ett hövligt brev till ägarinnan av Aintree-banan, Mrs. Mirabel Topham. Han bad om lov att få kalla Sveriges och Skandinaviens största hinderlöpning för Svenskt Grand National. Svaret kom och det var översvallande – inget annat Grand National i världen hade brytt sig om att fråga. Som uppskattning skänktes ett vandringspris. Silverpjäsen väger hela 7,2 kilo och anlände i tid till den första upplagan som vanns av Officer Kelly.
I folkmun kallas Grand National-dagen för ”Sveriges största picknick”. Det är inte så konstigt då platsen närmast är magiskt vacker – liknelsen vid att resa in i ett vykort är på intet sätt överdriven. Tyvärr kommer årets tävlingsdag inte att kunna ridas inför publik. Platsens speciella karaktär medför att picknickkorgarna får avnjutas hemma.
– Det är en nationalpark och vi måste förstås ta hänsyn till det. Vi analyserade noggrant och tvingades inse att publiken får komma tillbaka nästa år i stället. Det är förstås jättetråkigt, men vi är också glada att vi kan tävla igen. Det är många som varit med och arbetat i fyrtio år och Strömsholm är ”hästens mecka”. När Grand National rids så börjar sommaren, säger Johan Persson, projektledare.
Hur mår banan?
– Banan är jättefin med det regn vi fått veckan innan. Under veckan fram till lördag kommer vi att genomföra den sista klippningen och förbereda alla hinder. Allt ser bra ut – banan har inte blivit sämre av att den fick vila ett år, hälsar Johan.
Lördagens tävlingsdag innehåller sju lopp. Utöver Grand National ser vi den 43:e upplagan av Svenskt Champion Hurdle som inleder dagen klockan 12:45. Sju hästar startar i huvudloppet och vinnaren får ”låna bucklan” i ett år. Prestige, ära och en vacker hemprydnad, som kräver sin viktsäkring, står alltså på spel för de sju hästarna.
Hemmatränaren Karen Kuszli är laddad för dagen och i Grand National sadlar hon ut Mutadaffeq.
–Han är stor och stark och jag har Niklas Lovén i sadeln. När han vann senast var han ett träningsjobb kort. Han kommer vara ännu bättre nu. Han mår väldigt bra för dagen och jag tror han uppskattar att det är längre distans nu. Jag tror på honom. Han kommer att vara bland de tre bästa.
Vad tror du om Arctic Waltz i Champion Hurdle?
– Vi är ganska besvikna på hans prestationer. Nu har vi siktat på det här loppet länge och vi testar och ser hur det fungerar. Går han dåligt så får vi fundera på vad vi ska göra framöver.
Bro Park-baserade Kahlil De Burca var championtränare över hinder förra året och har börjat årets säsong strålande. I Grand National startar stallet Reinvent.
–Förra loppet var för kort för honom och han åkte dit på speed. Han kommer att uppskatta den längre distansen nu då vi kan hoppa honom mer avslappnat och han får komma in i loppet utan stress. Han kommer att ha tungband nu. Han är i god form och hoppar bra, men om Tegerek klarar resan bra och hoppar banan ordentligt så blir han mycket svårslagen. Jag tror att det står mellan honom och Mutadaffeq, men han bär tre kilo mer på ryggen än min.
Hur ser du chanserna för Wontgetfooledagen i Champion Hurdle?
– Han är i bra ordning och vi har siktat på det här loppet länge. Han har slagit några av dem förut och då med mer vikt på ryggen. Nu är det lika vikt mot dem. Det är svårt att greppa vad Feuerblume kan och alla som reser så långt måste tas på allvar. Vi är med för att vinna. Det har varit planen ända sedan förra året.
Tävlingsdagen har lockat tyska, danska och norska gäster vilket är glädjande i dessa tider. Innan tävlingarna börjar på lördag kommer också SM i ponnygalopp traditionsenligt att avgöras.