Nyheter

Mästarmötet i Breeders' Trophy Classic

Publicerad
Schamyl är med handicaptal 88 högst rankad av alla treåringar i Skandinavien och det med all rätt. Han var väldigt bra redan förra året med två meriterande segrar, men har i år växt ut till en gigant i kullen. Nu springer han första gången på Brigadier och det här mötet är både efterlängtat och kittlande. De två hästarna har lagt beslag på de skandinaviska derbytitlarna, men aldrig mötts.
tgeedlbw9bcq5z7mm5u
Glädjen visste inga gränser efter Brigadiers seger i Dansk Derby. Från vänster: jockeyn Elione Chaves, ägare Lone Kaj-Nielsen och tränare Bent Olsen. Foto: Burt Seeger

Utan uppfödare – ingen avel. Det är ett talesätt som aldrig kan ifrågasättas, förstås. Dansk avel är stark och det som kännetecknar de båda huvudkombattanterna är att de båda är uppfödda på det framgångsrika Stutteri Hjortebo. Stuteriet har fött upp nästan hälften av de startande (7/15) – det är ruskigt starka papper. 

Schamyl har bara i år sprungit in över 2,6 miljoner SEK och segrarna i Voterlöpning, Svenskt Derby och nu senast Norsk Derby har varit mäktiga föreställningar. Tränare Jan-Erik Neuroth övertygar enormt som tränare och hästarna från stallet levererar i parti och minut. Nu ligger han dock betydligt lägre än inför Svenskt- och Norsk Derby.

6 Schamyl försöker vi med i ”Breeders’”, sedan får vi se om distansen är för kort? Han har tagit ”derbyt” väldigt bra så han är i god form, men distansen är inte till hans fördel om det blir en snabb bana. Det blir kanske hans svåraste uppgift i år med tanke på distans och en snabb bana. Jag tror att Imra kan utmana Schamyl på grund distansen, men han är mer än bra för att vinna, säger Jan-Erik Neuroth som fortsätter berätta, samt varna, om stallets sto från innerspåret: 

1 Imra gick bra senast – loppupplägget var inte helt rätt för henne den dagen – hon kom för tidigt till fronten senast och kan bättre än så. Hon gick ett bra lopp i Svenskt 1000 Guineas på banan. Hon borde ha en god chans – åtminstone är hon en god outsider. 

Spelare som vill gardera ska förstås ta Imra, vinnare i Malmö Stads Pris ("medeldistansderbyt"), samt fyra i både Svenskt- och Norsk 1000 Guineas, på allvar. Hon har segrat i två av sex lopp. 

 

undefined

Schamyl firas i vinnarcirkeln efter segern i Svenskt Derby 2024. I sadeln Sandro De Paiva och till vänster, närmast hästen, tränare Jan-Erik Neuroth. Stall Petteröe's Mix äger. 

Brigadier (e. Moohajmin) har på åtta starter raden 5-1-2 och i år har det blivit fyra segrar på fem starter! Den enda plumpen kom i Derby Trial Stakes (det vill säga “Trial” till det danska derbyt) där han lade bort för mycket krafter från sin tätposition i sin första start på lång distans och slutade trea (Garlic vann). Han hade dessförinnan bland annat vunnit Dansk 2000 Guineas och Jockeyklubbens 2000 Guineas på ett mycket övertygande sätt. Frågetecken resten inför starten i Dansk Derby – klarar han verkligen längre distanser än 1600 meter, som var det längsta han sprungit över innan “Trial”. Svaret på den frågan blev: "JA!". Hans upploppsfajt med Lennart Reuterskiöld Junior-tränade Zidane var magnifik underhållning. 

Det förväntas att han och Elione Chaves kommer att vara offensiva över 1750 meter på söndag och inte skänka något till Schamyl i onödan. Samtidigt får han inte dra för hårt för det gynnar den senare, och faktiskt de allra flesta andra motståndare också.

5 Brigadier är allt i ordning med. Han är helt fin och han gick fint i Jockeyklubbens 2000 Guineas. Han reste helt perfekt dit då och han får en egen box i vår egna lastbil. Han och de andra kommer till banan på lördag. Han gjorde ett fantastiskt lopp i Dansk Derby – jag visste att han kunde mer än när han blev slagen. Min kommer i vart fall i toppform. Jan-Erik Neuroth har haft en fantastisk form, men han ska inte tror att han är säker – vi kommer för att vinna, skrattar Bent Olsen och kommenterar också sin andra häst i loppet: 

12 Kis fick gå för tidigt i Dansk Oaks – jag tror att om det blir mer fart som det blir här så är hon bättre. 

 

undefined

Brigadier och Elione Chaves segrar i Jockeyklubbens 2000 Guineas 2024. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Kis vann för övrigt Tommy Gustafsson Memorial (Breeders' Trophy Juvenile) förra året och trivs på Bro Park. Hennes helsyster, Kiss Me Again, kommer för övrigt att tillhöra favoriterna i det loppet, men det är en annan historia. 

Många utmanare finns – däribland hemmahoppet Essential

Tränare Julian McLaren, hemmahörande på Bro Park, har riktigt fin “snurr” i stallet och hans Essential är mycket lovande. Han var delad tvåa i Jockeyklubbens 2000 Guineas i juni, bakom just Brigadier och på linje med en annan av de betrodda här – My Fortune

 

undefined

Essential och Malin Holmberg är på väg till vinnarcirkeln den 2 juli på Bro Park. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Tränare Julian McLaren kommenterar Essential och några av huvudmotståndarna i en läsvärd artikel av Anders Engman på svenskgalopp.se som hittas här

– Jag måste lyfta på hatten för det jobb som Jan–Erik Neuroth och kretsen kring hästen har gjort. Det är otroligt skickligt, säger han om Schamyl och fortsätter över på Brigadier:

– Han slog oss med tre längder i 2000 Guineas, sen har han nog förberetts för söndagens löp. Förutom de två finns det fina hästar som My Fortune och Masters Call också.

Själv låter han väldigt nöjd med sin adept.

– Jag kan inte göra så mycket mer. Jag har en jättefin häst som utvecklas hela tiden, sen får vi se, avslutar Julian McLaren. 

Masters Call kan bli bortglömd här och det är farligt att göra. Lärlingen Lorenzo Putzulu får chansen ombord på honom den här gången (men i sådana här lopp är det ingen lärlingslättnad). 

Vilket lopp vi har att se fram emot! Starten av Breeders' Trophy Classic startar cirka klockan 14:18. Håll ut – snart är det dags.