Nyheter

Kan Mr Kygo och I Am Yankee slå till igen för Stall McLaren?

Publicerad
Dagens höjdpunkt för dagen kommer redan i den första avdelningen av V64-spelet då en guldhandicap över 1600 meter DT ska ridas. I förarsätet sitter två hästar från hemmatränaren Julian McLaren. Den ena är gör blott sin sextonde start och är fyra år gammal – den andra däremot har hållit på ett tag – han är en veteran och charmar publiken med sitt väldigt säregna sätt att löpa i loppen.
d4s8us81bz2awcxryt8
I Am Yankee, med Maikel Narvaez Bravo i sadeln, har mött upp tränare Julian McLaren på vägen till vinnarcirkeln, I bakgrunden skymtar stallkamraten, tvåan Mr Kygo och Malin Holmberg. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Hemmatränaren Julian McLaren har sitt bästa år någonsin och ligger på tionde plats på topplistan (svenska banor). På söndag startar han en trio, varav två riktiga formkort i den första V64-avdelningen i Mr Kygo och I Am Yankee. Innan duon gör entré på banan inleder ett sto stallets dag på kapplöpningsbanan i det första loppet.

– 9 Stella Kalejs (lopp 1) och spårlottning går inte hand i hand – vi är ju lämnade till råttorna och det blir tufft från det här spåret. Jag får ligga lågt, även jag blir inte förvånad om hon vinner, men som sagt – spåret är bedrövligt, inleder Julian.

I det förra starten var I Am Yankee återigen i mål som vinnare, för andra gången i följd, och stallkamraten Mr Kygo var tvåa. Då var det 1400 meter, men nu är det 1600 meter som gäller, vilket ger Mr Kygo bättre chanser att hinna i kapp. 

– 2 I Am Yankee (V64-2) har formen intakt och mår jättebra. Nu har han mest startat på 1200- och 1400 meter i år, men han har vunnit över 1600 meter också. Han var köpt som en derbyhäst så distansen ska inte vara några problem. Fadern Freud är Coolmorehingst som åkte till USA. Han är oöm för positioner, fortsätter att utvecklas och han är riktigt tuff häst mentalt. 

 

undefined

Maikel Narvaez Bravo och I Am Yankee är på väg mot andra raka segern tillsammans, Foto: Elina Björklund

Hur kom ni över honom? 

– Vi skulle leta efter en Breeze Up- häst till ”derbycirkusen” och då vi inte kunde åka dit på grund av pandemin, så jag använde mig en gammal jockey som numera är agent, Freddie Tylicki (Bloodstock). Han hittade honom i England och det har varit en rolig resa, men den har inte varit helt spikrak. Nästan hela treårssäsongen försvann ju.

Mr Kygo (e. Hallucinate) heter hästen som ger “släpandet efter fältet" ett namn – han är en riktig “nagelbitarhäst” för spelarna. Det spelar liksom ingen roll hur långsamt det går från start (skrivet med viss modifikation) – släpa ska han göra. Han har bland annat vunnit fina, anrika lopp som Misha Kahns Minneslöpning och Ulriksdals Minneslöpning. 

– 3 Mr Kygo (V64-1) hänger inte alls med från början – han kommer att ”slöa” från början. Malin (Holmberg) får disponera loppet som hon vill – det brukar bli bra. Nu är det 1600 meter och det är ett plus. Han mår jätte-,jättebra för dagen och jag är nöjd med honom. Han kommer göra ett bra lopp och ska starta även nästa vecka i Ulriksdals Minneslöpning. 

 

undefined

Mr Kygo och Shane Karlsson (utvändigt) vid segern i Ulriksdals Minneslöpning 2020. Invändigt syns tvåan Globemaster under Martin Rodriguez. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Hur hittade ni honom? 

– Det var min mor (Eva McLaren. Reds.anm.) som kom till mig efter den svenska auktionen när vi stod och lastade en åring och sa: ”Jag har köpt en till”. Jag var mindre nöjd då, men är mer nöjd nu om man säger så. Han kostade 30 000 kronor och har sprungit in nästan 1,3 miljoner, samt har vunnit lopp som Mischa Kahns Minneslöpning och Ulriksdals Minneslöpning. 

– Bästa segerchansen är den som får bäst löpningsförlopp och I Am Yankee och Mr Kygo, avslutar Julian McLaren.  

Hästar som kommer bakifrån

Visst dyker de upp då och då, de där som behöver "galoppera in sig" och direkt släppa en hel del mark upp till klungan innan de sätter fart – precis som Mr Kygo gör. Bland några andra skandinaviska exempel redaktionen minns så kan storloppshästen Jet Action, samt slitstarka hästar så som Integria, Grandstanding, Sir Duke och den på söndag startande Ocean Side nämnas, men visst finns det många fler. Den sistnämnda är dock inte särskilt extrem, men ändock.

Bland berömda hästar som älskade att komma bakifrån så är väl särskilt Chautauqua från Australien och det fantastiska amerikanska stoet Zenyatta, som var det första stoet att vinna Breeders' Cup Classic, väl värda att skriva några rader om. Hennes segrar (och de kom i varje lopp utom just det sista) kan man till exempel se här

Chautauqua – “The Grey Flash”

Fredrik Otters underbara krönika om att “komma bakifrån” är läsvärd. Här nämns dock inte redaktionens egen favorit, sprintern Chautauqua. Om honom sades bland annat: “The Grey Flash was racings ultimate entertainer” och när han vann Chairman's Sprint Prize (Gr.1) på Sha Tin i Hong Kong så kommenterades han som “The thunder downunder”. Det loppet är bland det sjukaste som har setts på en galoppbana och rekommenderas (kan ses här). 

Hans karriär avslutades när han vägrade att springa av från boxarna – han hade gjort sitt, tyckte han. Det är mycket som kan rekommenderas på “nätet” om och med denna fantastiska häst. Det är bara att söka på så kommer det komma upp en hel del spännande att se. Här är hans avtackning. Den är rörande, minst sagt. I dag är han dressyrhäst och har ett ärligt liv

Det första loppet på Bro Park i morgon går av stapeln cirka klockan 11:50. Kvalloppet rids cirka klockan 11:20. Banprogrammet kan hittas här. Mer om tävlingsdagen här