Nyheter

Julian McLaren är på väg mot ett rekordår och mer kommer

Publicerad
Bro Park-tränaren Julian McLaren har en strålande säsong. Han är på väg att slå alla rekord och mer är att vänta. På träningslistan finns nio hästar och hela sex av dem startar på onsdagens lunchtävlingar på Bro Park. Det blir en stressig, men spännande dag för stallet.
bsmchotyyvm7peyhkts
Julian McLaren (t.v) i vinnarcirkeln på Göteborg Galopp med Swing Forthe Fence under Per-Anders Gråberg. Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp

Stallet är inte långt ifrån nå sitt bästa år någonsin. Redan nu har man tio segrar (52 starter) och segerprocenten skrivs till den utmärkta siffran 19! Stallets hästar har varit bland de tre i 30 starter och det är väldigt starka siffror. Rekordåret 2019 slutade stallet på elva segrar och 1 243 900 kronor (inklusive bonus). Inför onsdagens tävlingar står man på tio segrar och 1 221 597 kronor (inklusive bonus). 

– Det här året har framgångarna kommit tillsammans med min grymma personal och vi har också haft bättre ryttare på under säsongen, förklarar Julian McLarens årets framgångar. Han fortsätter med en gedigen genomgång av stallets alla starthästar under onsdagen. 

1 Johnny B (V4-1) gör andra starten på dirttracken, som han tränar bra på. Den första kan vi glömma bort och han var två år, hingst, barnslig och omogen. Nu är han tre år, valack, barnslig och omogen ("skratt"). Jag är nöjd med startspåret och nöjd med hästen. Han är bra och vi har inte gett upp loppet – han kommer att gå ett väldigt bra lopp. 

7 Essential (V4-1) gör sitt tredje lopp på dirttrack. Jag har varit nöjd med hans två lopp på underlaget även om det var i enklare gäng – bägge gångerna från dåliga startspår och han fick runda fälten. Det ska bli kul att se honom på onsdag. Löpningsförloppet avgör vem som är först av mina – bägge kommer göra väldigt starka insatser.

 

undefined

Essential och Malin Holmberg är på väg mot vinnarcirkeln på Bro Park. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

8 Stella Kalejs (V4-3/LD-1) var skyldig att vinna senast – jag hade blivit besviken om hon inte gjort det. Nu är det lite upp i klass och vi har ett svårt startspår så förutsättningarna är svårare. Hon mår jättebra efter förra veckan och vi får göra ett försök i varje fall, även spåret som sagt inte är till vår fördel. 

3 I Am Yankee (V4-4/V5-1/LD-2) mår jättebra. Han trivs på distansen och underlaget – vi har en häst i bra form och han är en av de som ska räknas. Vi får se lite grann hur loppet artar sig Han har inga problem med dirttracken. På distansen är det fördel I Am Yankee mot Mr Kygo. Han kommer inte ligga femton längder bakom och släpa. 

8 Mr Kygo (V4-4/V5-1/LD-2) mår jättebra, ser väldigt bra ut i träning och har bibehållen form. 1400 meter är i kortaste laget – han behöver verkligen tur med löpningsförloppet och högt tempo. Han kommer komma som vanligt på slutet. Den senaste starten på gräset kan vi kan vi glömma. Vi startade där för att han haft så otroligt bra form och jag tänkte att han kan göra ett försök, men han får inte samma skjuts i frånskjutet på gräset. Han är en outsider och är svår att plocka bort – han kan lika väl vinna det här loppet, men det krävs en himla tur. Han är i så bra form så han får kuta på nu – med tanke på att det troligtvis inte blir någon vintergalopp så får man ta de chanserna som finns. 

 

undefined

Mr Kygo och Malin Holmberg vid seger den 14 augusti på hemmabanan Bro Park. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

6 L’Appel Du Tigre (V5-2) har varit en besvikelse i år och inte levererat vad vi önskat. Jag tycker han fick ett för högt handicaptal när han vann i debuten – det var ett dåligt lopp. Nu är han sänkt lite i handicaptal, även om det är marginellt. Jag får ingen riktigt feeling för att han uppskattat sommaren – det har varit lite för varmt för den stora hästen. Elin Hedman brukar vara svår att få upp, men i det här fallet var hon som ringde och då får man upp förhoppningen om att det ska vara en vettig chans – ringer hon så tackar man inte nej. Nu sätter vi på blinkers. Vi har testat det i träning och vi fick den effekten vi ville – det känns som att vi har fått korrekt svar. Han är lite ängslig av sig och det är för att bygga hans självförtroende. Någon gång ska han förstå att det inte är något sällskapsspel vi håller på med. 

Bästa segerchansen? 

– Det är en del taktiska val som ska göras. Det kan det gå vägen med både en och två hästar. Jag vet i vart fall att jag kommer med hästar i bra form och de kommer göra bra insatser. Sedan får vi se om det räcker hela vägen. 

Julian McLaren är också galoppens mest profilerade expert i media. Han är flitigt anlitad, men det hindrar honom inte från att utöva galopptränaryrket med stor framgång. Med tanke på årets resultat borde det stå hästägare på kö, men Julian tar det med sitt sedvanliga lugn och uttrycker sig med bägge fötterna på jorden. 

– Det är klart man alltid hoppas och drömmer om fler hästar, men vi är inne i en hård tid, avslutar Julian McLaren. 

Det första loppet går av stapeln cirka klockan 12:20. Det första kvalloppet rids cirka klockan 11:30. Banprogrammet kan hittas här. Mer om tävlingsdagen här