Nyheter

Jan-Erik Neuroth har inlett tränarkarriären starkt och har nu en av favoriterna i Svenskt Derby

Publicerad
Voterlöpning är det första benet i Jägersro Galopps egen Triple Crown och det loppet vanns av Schamyl under Sandro De Paiva efter en urstark insats. Nu kommer ekipaget tillbaka för att vara med i Svenskt Derby och de har lottats till ett lurigt innerspår. Vem är egentligen stallets bästa segerchans bland sextetten som sadlas ut?
ibn7ywghe9gdizqwq9h
Schamyl under Sandro De Paiva i vinnarcirkeln efter Voterlöpning. Till vänster syns tränare Jan-Erik Neuroth. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Det råder ingen tvekan om att Jan-Erik Neuroth har startat upp sin tränarkarriär med stor framgång. Första hästen ut denna söndag är Mystery Night. Stoet har ett fantastiskt facit på Jägersro Galopp – det råder det inget tvivel om. Sex starter har gett följande resultat: 

  • Becky Moss Fillies Mile 2022 - seger
  • Voterlöpning 2022 - seger
  • Malmö Stads Pris 2022 - seger
  • Altamiralöpning 2022 - seger
  • Pramms Memorial (L) 2023 - femma
  • Margareta Wettermarks Minneslöpning 2023 - seger
  • Jockeyklubbens Avelslöpning 2023 - seger

På söndag går hon ut för att försvara sin inteckning i Margareta Wettermarks Minneslöpning. Loppet har fått sitt namn efter en av de stora pionjärerna inom galoppsporten. 

7 Mystery Night (GS75-1) är i okej form, tycker om Jägersro och kommer att göra ett bra lopp. Hon gör allt hon kan i loppen och är väldigt ärlig – en riktig fighter, vilket hjälper väldigt mycket. Loppet ska ridas, men hon har en bra chans, inleder Jan-Erik Neuroth.

undefined

Mystery Night och Jan-Erik Neuroth vinner Margareta Wettermarks Minneslöpning 2023. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Att Jan-Erik Neuroth tycker att hon har en bra chans är nog inte att ta i för mycket. Hon kommer att bli hårt betrodd på spelet. 

Två ston i Malmö Stads Pris

Två lovande ston ska testa sina vingar på banan för första gången. 

3 Marie Elle (GS75-5/V4-2/V3-1) vill lite för mycket och måste slappna av. Hon brukade sina krafter för tidigt i Svenskt 1000 Guineas och det var lite samma sak i Norsk 1000 Guineas, där hon låg ute i spåren och pullade. Ryttaren måste få henne att koppla av – då är hon en bättre häst än i sina senaste starter. 

4 Imra (GS75-5/V4-2/V3-1) förbättrar sig för var gång. Ingen av mina i loppet har tävlat på Jägersro, men det blir lite som ett test och för henne hur hon hanterar DT. Många hästar måste löpa en eller två gånger på underlaget, medan vissa klarar det första gången. Tar mina banan bra och får ett bra löp så har de chans att vara med på trion. 

På pappret är stallets representant förhandsfavorit i Svenskt Derby

Det går inte att komma ifrån att Schamyl, efter den fina segern i Voterlöpning, kommer bli mycket betrodd i Svenskt Derby anno 2024. Han är också högst värderad i handicaptal. 

1 Schamyl (GS75-6/V4-3/V3-2/DD-1) kan spåret vara lite vanskligt för. Jockeyn får lösa det där. Spåret kan vara väldigt bra…eller dåligt. Han har fått ett litet break efter Voterlöpning och det var ganska länge sedan han gick. Det blev lite nära med 2000 Guineas och det var för kort på gräset så vi avstod. Han har också så många lopp efter Svenskt Derby så jag ville inte starta. Det är därför han inte tävlat. Jag hoppas att det inte gör något. Han står kvar bland annat kvar i St Leger och flera derbyn. Det blir Hurricanelöpning eller Dansk Derby innan Norsk Derby. Det har kommit en del regn i Norge så sandbanan har varit lite hård så vi har inte kunnat träna som planerat under många dagar – det är frågetecknet jag har i mitt bakhuvud, men han har bra form. Hans mest positiva egenskap är hans långa speed – han har en väldigt lång speed och är stark så när han når sin toppfart på slutet så kan han hålla den ganska länge. Man ska inte glömma att det är första gången över 2400 meter och bara hans tredje start i år. Vi får se hur det går. Han verkar vara okej i träning och har en bra chans.

Två chanser i Valley Chapel Memorial

Dagen avrundas med en duo som får slå ur underläge denna gång. 

3 Indy Humor (GS75-7/V4-4/V3-3/DD-2) är väldigt känslig för banunderlaget. Om han tycker om banan kommer han göra ett bra lopp så får vi se då. Han har varit på banan förut. Jag tycker om den här hästen väldigt mycket och när han tycker om underlaget är han en väldigt bra häst. Han måste förbättra sig med fem-sex kilo. Vi får vi se hur långt det räcker.

10 Downtown Leo (GS75-7/V4-4/V3-3/DD-2) måste bevisa att han kan sitt handicap – han fick 89 på Övrevoll, men har inte visat det på Jägersro Galopp. Han gör ofta bra lopp, men kan vara lite för ivrig många gånger, 

Vem har då bäst segerchans? 

– Bästa segerchansen för dagen är Mystery Night, avslutar en förväntansfull Jan-Erik Neuroth.