Nyheter

Inför Strömsholms årliga tävlingsdag

Publicerad
Det stora GN-dagen på Strömsholm är en av de stora publikdagarna i Skandinavisk galoppsport. Det är alltså dags att packa picknickkorgen och åka till Österängen (Österängarna som det också kan heta). Vi har haft kontakt med några tränare inför dagen som erbjuder en V4-kupong.
inl049rge87epxm2p9a
Stor glädje i vinnarcirkel på Strömsholm efter att Bodil Blomqvists Highland Queen under Nathalie Mortensen vunnit Sir Roger De Coverley Arabian Race/SARA Grand Prix. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

V4-spelet börjar klockan 12:45 och vi har gjort vår hemläxa. Tipsen hittas här

Tobias Hellgren är en flitig gäst på Strömsholm och sadlade ut två vinnare förra året (Dragonfly och Ginmann). De är inte med i år, men Double UX testades på banan. Den andra duon är noviser på Strömsholm. 

3 Double UX gick mycket fortare ifjol på Gärdet så i år så finns det nog lite sparat på grund av det. På pappret ser det ut som en bra chans och som sagt – att han inte behövde gå lika fort och ett lika tufft lpp som förra året när han gick samma matchning är också positivt. Han har inte gjort alltför mycket emellan utan bara normal träning, inleder Tobias Hellgren. 

1 Fourth Commandment (V4-3) red Jacob (Kvisla) väldigt bra senast och han gav honom en fin ritt. Tempot var ju lågt, men han slappnade av bra vilket han inte gjort i de tidigare starterna. Avslutningen var positiv och jag tycker han ska ha segerchans. Det blev ju fel i “beställningen på honom” (syftar på härstamning) så distansen står han. Jag har frågat Paddy Barlow om han kan rida.

3 Good Guy (V4-3) kommer från seger och är i bra ordning. Nu är det 73 kilo på ryggen. När han gick med 74 kilo var det inte det som “slog honom" den dagen så vikt bär han, tror jag. Egentligen är han nog bästa chansen, men den andra (Fourth Commandment) har vi ju trott på av och till och så som han gick senast så kan inte heller han  avfärdas, men jag tror att så som loppet kommer att ridas så passar det Good Guy bättre. Tonje (Sørvang) som rider är väldigt duktig, avslutar Tobias Hellgren. 

Lenitha Adolfsson startar en häst som inte gjort så många starter och stoet kan vara en rysare om nycklarna har hittats. Strömsholm har bjudit på större överraskningar. 

2 Cool Girl (V4-3) är en mycket fin individ som tränar jättebra hemma, men har stora problem med nerverna när vi kommer till tävlingsplatsen. Hon behöver rutin, men med Thuva (Hjalmarsson) i sadeln som hon känner så kanske hon kan hålla ner nerverna, berättar Lenitha Adolfsson.   

Två fjolårsvinnare 

Vi har tagit pulsen på två tränare vars hästar vann förra året och de gör högintressanta starter. 

4 Highland Queen (V4-2) tog loppet på Gärdet fint, trots att vi ”kastade henne till vargarna”. Hon gjorde ett okej lopp i det fältet. Hon jobbade lätt i dag (läs: onsdag) och det känns som att formen är där. Vi satsar så klart på att försvara titeln och banan på Österängen passar henne bra. Jag tycker loppet är väldigt jämt och den som får bästa resan vinner, upplyser Bodil Blomqvist. 

En annan häst som vann på Strömsholm förra året är kämpen Sir Walter, som kommer från seger på Gärdet. Han gjorde samma resa förra året och vann bägge loppen då. 

3 Sir Walter V4-4)  var inte särskilt tagen efter starten på Gärdet. Han har mest gått och “chillat” i stora gräshagen mellan starterna och  varit på tur i skogen och cantrat på banan en gång däremellan och kändes då lika fin som vanligt.  Både han och Lotta (Charlotta Ericsson) hittar runt på Strömsholms lite speciella bana så det kommer nog gå bra. Är han på gott humör och fått sin kungasömn så kan det absolut gå hela vägen, men det finns ju såklart även en risk att starten på Gärdet ändå kanske sitter kvar lite i kroppen, säger Susanne Sivrup-Rosenqvist. 

undefined

Sir Walter och Charlotta Ericsson vid seger i Silverstöveln förra året. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Det återstår att se om Charlotta Ericsson och Sir Walter kan försvara sin titel. Formen är åtminstone bästa tänkbara och Sir Walter älskar när det är mycket publik runt banan. 

Svenskt Champion Hurdle och Svenskt Grand National

Det kommer inte vara möjligt att spela på lopp fem till och med sju, men det betyder inte att man inte kan följa dem . En nyhet för i år är att tävlingsdagen sänds på Youtube. Länk hittas här

Fredrik Otter har skrivit en utmärkt presentation av hästarna i de två huvudloppen som kan läsas här

Tyvärr kommer inte fjolårsvinnarna Cabot Cliffs (Svenskt Champion Hurdle) och Mutadaffeq (Svenskt Grand National) till start, men 2022 års vinnare i Champion Hurdle, Monsiuer Vic, är med. Han kommer ha en bra chans att vinna under Kevin Parkin, som  kan vinna sin andra raka ryttarseger i loppet. I Grand National har  Niklas Lovén ombord på Pretty King en hyfsad chans, men det är ett jämnt lopp. Tränar den franskfödde valacken gör , Grzegorz Wroblewski och han är en mycket duktig tränare som segrat två gånger (Fanti Dancer 2005 och Dalfors 2006). Hans sambo Ivana Porkatova tränade också Her Him 2022. 

undefined

Ryttarna med GN-bucklan inför loppet förra året. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp 

Anna-Maria Andersson har en häst med i vardera huvudlopp och de kommer bägge från seger. Vi rekommenderar att man läser Anders Engmans artikel på svenskgalopp.se. 

Ett Fegentrilopp kommer att ridas som femte lopp. Det var många år sedan det var ett sådant hinderlopp i Sverige (Fegentri kan jämföras med en världscup för amatörryttare). 

Läs mer om varför man ska åka till denna härliga tävlingsdag här och ta del av viktig praktisk information här. Grand Nationals hemsida hittas här

Grindarna öppnar klockan 11:00 och första start är cirka klockan 12:45. SM i ponnygalopp startar cirka klockan 11:30. Banprogrammet hittas här