Nyheter

Gärdets sportsliga höjdpunkt – de arabiska fullbloden visar upp sig

Publicerad
Nationaldagsgaloppens sportsliga höjdpunkt kommer i det fjärde loppet då åtta arabiska fullblod ska visa upp sig för publiken. Janusz Kozlowski är en polsk tränare som vet vad han kommer med när han reser. Under 2020-talet har han startat i Sverige sex gånger med hästarna Rasmy Al Khalediah och Wasmy Al Khalediah. Det har slutat med fem segrar och en andraplats. Nu siktar man på en ny seger när årets bäst betalda lopp för de arabiska fullbloden rids på Gärdet.
bx42zftux4c0mlinikz
Wasmy Al Khalediah Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Sheik Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup (LPA) är Sveriges högst betalda löpning för de arabiska fullbloden och förstås mycket presetigefylld att vinna. Förra året blev det trippelt Maria Hagman-Eriksson då Muna May vann före Ayman och Djelano. I år är franskfödde Ayman med igen och han gör sitt fjärde försök att vinna loppet, nu med lärligen Engla Tunmar i sadeln. Även om distansen inte är hans bästa så skulle han normalt sett ha en bra chans, om nu inte ett annan franskfött arabiskt fullblod stod på startlinjen i form av Wasmy Al Khalediah (e. Ghandafaralkhaledi (USA)). Han har inte gjort mer än 19 starter (10 segrar och 6 andraplatser), men förutom i Sverige har han förstås startat i Polen samt i Italien. Han har varit i Sverige två gånger och bägge starterna har gjorts på Jägersro Galopp. Då har det varit dirttrack, men han har åtta av sina tio segrar på gräs. Per-Anders Gråberg sitter upp. 

undefined

Wasmy Al Khaleidah vid seger i Wathba Stallions Sprint Cup (LPA) i oktober på Jägersro Galopp. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Med handicaptal 82 så står han bäst till i loppet och frågan är hur mycket han kan? Det ser ut att finnas mycket mer i honom och de andra kommer få vara riktigt bra för att slå honom. 

7 Wasmy Al Khalediah (V4-4/LD-2) kommer till Sverige på tisdag eftermiddag. Jag vill att han ska vila längre efter resan, så att han har hela onsdagen på sig att slappna av. Han har många kilometer att åka och en färja att ta – det är tröttsamt för hästen. Wasmy Al Khalediah mår bra, det verkar för mig som att han håller en liknande konditionsnivå som i förra loppet. Han kan springa åt höger – det var så han sprang på banan i Pisa. Jag är dock rädd för banans detaljer - nu är banan väldigt svår. Jag vet inte hur han ska klara av skarpa svängar och uppför? Han har en lång aktion. Han kommer att ridas av ”P-A” Gråberg, som känner honom väl och vet hur han ska rida honom, berättar Janusz Kozlowski. 

Camilla Nilsson har en kapabel duo

2023 års champion avseende de arabiska fullbloden heter Camilla Nilsson och hon gör ett försök att ta upp kampen med den stora favoriten med sina två bästa hästar i stallet. No Risk No Reward rids av Elione Chaves och Hadid av Ulrika Holmquist. 

2 No Risk No Reward (V4-4/LD-2) fick ett dåligt lopp senast på Jägersro Galopp. Banan och distansen passar nog honom bättre än Hadid, även om Hadid nog är en bättre häst, men Gärdet är väldigt speciellt. De känns jättefina, bägge två. No Risk No Reward är en liten, smidig häst som går på alla underlag och distanser. Med tanke på att det är en kort distans så går han med blinkers. Vi rår inte på Wasmy Al Khalediah. 

undefined

Camilla Nilsson leder sin No Risk No Reward under Elione Chaves till vinnarcirkeln på Bro Park i april. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

3 Hadid (V4-4/LD-2) tror jag mycket på – han är en stor talang, men som sagt, det är speciella förutsättningar på Gärdet. Det känns bra med honom igen efter att han drog på sig en muskelsträckning. Jag är inte orolig för att han inte fått lopp – han är väldigt laddad nu. Det är ingen segerchans med tanke på Wasmy Al Khalediah – vi får rätta in oss i ledet med tanke på honom. Ulrika Holmquist har ridit honom två gånger och vunnit bägge. Han är rätt så stor i sin galopp och banan är rätt så snäv. Vi åker upp dagen innan och vi kommer på kvällen för att övernatta på Bro Park. På morgonen lastas de och så åker vi till banan, avslutar Camilla Nilsson. 

Fyra motståndare till att tampas med

Utöver nämnda trio behöver Wasmy Al Khalediah slå ytterligare en kvartett för att infria favoritskapet. 

Maria Hagman-Eriksson startar också Macho T under Anna Pilroth och från Terese Compiers stall kommer lovande Tom Jakbar som vunnit sina två senaste starter samt tre av sex totalt. Lärlingen Angelika Berg sitter som vanligt upp. Lovande är också Johanna Ericsson-tränade Moulaan AD som testat på att möta de bästa i sina två senaste starterna. I sadeln sitter Malin Holmberg. Highland Queen är också med och hon gör alltid sitt bästa och trivs bäst med ridande Nathalie Mortensen. Stoet tränas av Bodil Blomqvist. Den här kvintetten slår ur underläge, men allt kan hända! Loppet får inte missas. 

Var på plats i tid på Gärdet. Serveringarna öppnar redan klockan 11:00. V4-spelet startar klockan 12:20, men innan dess kommer ett kallblodsmontélopp och mycket annat. Banprogrammet hittas här