Nyheter

En tävlingsdag full av historiska anor

Publicerad
Söndagens hösttävlingar på Bro Park innehåller anrika lopp som St Eriks Pris, Ulriksdals Minneslöpning och Songline Classic (L). – Det är ett viktigt lopp då detta lopp avslutar säsongen för de stayers som går på både gräs och "dirt". Det är också ett viktigt lopp för Skandinavien med tanke på att det är listed och har så pass hög status, kommenterar Jan-Erik Neuroth Songline Classic (L). Efter två jockeysegrar jagar han sin första tränarseger i loppet.
b7z9mqquawwy4cvvnkw
Songline och Janos Tandari vinner Svenskt St Leger 1996 Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp

Jan-Erik Neuroth vann ifjol Songline Classic (L) ombord på Wido Neuroth-tränade Seneschal. Då satt han i sadeln – nu tränar han honom själv och visst ska han ses med en ganska bra chans under Nicolaj Stott, men om han kan lyckas slå av Annike Bye Hansen-tränade Hard One To Please och Elione Chaves i år igen är förstås svårt att sia om. Då hade han handicaptal 92 och efter att ha varit uppe och vänt på talet 94, så är han nu tillbaka på det. Hard One To Please startade med talet 94 förra året och har nu 95. Utfallet förra året berättar att ingenting är omöjligt, precis som det ska vara i galoppsporten. 

Den här duon är givetvis på förhand de som förväntas vara etta och tvåa, men hemmahästen Falkor, från en förmodad spetsposition under Jacob Johansen, kan bli farlig och så har vi ju Jan-Erik Neuroths andra häst i loppet – No Short Cuts. Han slog faktiskt Seneschal senast och var inte långt ifrån Hard One To Please i det fina loppet Skånska Fältrittklubbens Jubileumslöpning (L) – då som nu sitter Oliver Wilson upp. Madeleine Smith-tränade Redirect, som tagit stora kliv på sistone och nu har sprängt handicaptal 90-gränsen, kommer vara mycket gynnad av ett högt tempo, vilket det säkert kan bli. Annie Nilsson-Lindahl sitter upp. Ytterligare en hemmahäst är Stefan Melanders Swinging Of Venice. Alina Öhgren får chansen i sadeln och äntligen åker blinkers på. Han står tufft till här, men är en riktig kämpe som kan ännu bättre än visat i år. Indy Humor är tyvärr struken så vi får nöja oss med sex hästar i loppet som hyllar en riktigt champion. 

 

undefined

Songline firas i vinnarcirkeln av hans närmaste krets efter segern i Svenskt St Leger på Täby Galopp 1996. Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp

Songline Classic reds första gången 1998. Föregångare till loppet har varit Chess Racing Champion Stakes (1989-95) och Täby Classic (1996-97). Hingsten Songline, född 1993, ägdes och var uppfödd av AB Åkerkullen/Roger Asp och tränades under karriären av Tommy Gustafsson. Loppet rids för att hedra en sann champion - Årets Häst i svensk galopp 1996 och 1997, klassisk vinnare, 14 segrar (varav 13 under Janos Tandari) på 28 starter och maxhandicaptalet 95. För att nämna några saker. Dessutom fick han 156 avkommor och var framgångsrik som avelshingst. 

Här hittas vinnarna sedan år 2000. 

Ulriksdal hedras

Det fina loppet Ulriksdals Minneslöpning, som rids över 1600 meter är för svenskuppfödda hästar och har ridits sedan 1988. Det är en så kallad Handicap II-proposition (63-52 kilo) där den högst handicappade hästen får bära 63 kilo. Titelförsvarande Falkor står över det loppet i år och siktar in sig på Songline Classic (L) i stället. Sju hästar kommer till start och Ellis St Martin segrade 2021 och 2022, samt var tvåa 2023! Mr Kygo har också varit först över mål – 2020. 

 

undefined

En fantastisk bild på en av Bro Parks bästa hästar, Ellis St Martin. Här har han, tillsammans med Ulrika Holmquist just vunnit Ulriksdals Minneslöpning 2021. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Ulriksdal var Stockholms galoppbana mellan 1919 och 1960, vilket hedras i dagarna två. Missa inte att besöka miniutstälningen på Överjärva gård i Solna, där invigningen sker i eftermiddag (läs mer här och här). Björn F Eklund har också publicerat en mycket läsvärd artikel på jockeyklubben.se om löpningen

St Eriks Pris - ett av Sveriges äldsta lopp

Dagen inleds med Novisfinalen över häckarna. Detta följs av ett mycket anrikt lopp – St Eriks Pris har nämligen, med vissa uppehåll så som till exempel förra året, ridits sedan 1896! Detta var för övrigt samma år som Gyllene Hästen tillkom. Äldre är bara Jockeyklubbens Stora Pris (1890). Loppet var från början öppet för importer, bara de var i svensk ägo. Bägge hinderloppen ser riktigt spännande ut på förhand och håller god klass. 

De äldsta loppen är hinderlopp och tyvärr är det inget spel på hinderloppen från och med i år. Man kan följa loppen på Svensk Galopps hindersportkanal på Youtube

De första två loppen har som nämnts inget spel och det gäller också det sista loppet som är finalen i en Börjes Champion ARK Cup över 1600 meter. Nio hästar och förhoppningsfulla amatörryttare finns i programmet. 

Den här dagen avslutar Bro Parks storloppssäsong, även om det förstås finns många sportsliga godbitar att ta del av fortsättningsvis också. Det var inte så länge sedan det var sommar och nu är det snart jul. Tiden går fort när man har roligt. Restaurangen och cafeterian är öppna så missa inte att åka ut till banan.  

Banprogrammet kan hittas här. Första start är redan cirka klockan 11:20, men innan dess har det varit ponnygalopp från klockan 09:45. Vill man se kvalloppet går det efter tävlingarna, cirka klockan 15:00. Mer om dagen kan också läsas här.