Nyheter

Elione Chaves om sina uppsittningar på söndag

Publicerad
Elione Chaves tillhör de stora i skandinavisk galoppsport och han är år efter år i toppen på listorna. Redaktionen fick en pratstund med honom under veckan och gick bland annat igenom hans uppsittningar på söndagens storloppsdag på Jägersro Galopp.
hn1mdd5sfxh5zcfug5o
Elione Chaves på bild i civila kläder (för ovanlighetens skull) efter att han fått pris som champion på Göteborg Galopp 2023. Foto: Stefan Uppström/Svensk Galopp

Han har 1718 vinnare hittills (efter fredagens lopp på Övrevoll och lördagens tävlingar på Klampenborg med två segrar på vardera banan) och många, många fler lär följa. Han har varit champion i Sverige sex gånger och har också ett dansk championat. I Norge har det ännu inte gått vägen. 

– Jag har varit tvåa och nära några gånger, men jag hoppas att jag lyckas en dag, inleder Elione Chaves. 

Hans känsla för “hästen”, är omvittnad. Om varje häst han ombeds att prata om kommer det berättelser fulla av positiva och varma uttryck – det är definitivt ingen slump att hästar verkar göra allt de kan för honom när han sitter ombord – de är väldigt sensitiva djur som kan uppfatta negativ energi på “kilometers” avstånd. Dessutom har han ett mycket välutvecklat taktiskt sinne och en otrolig balans, där han är “ett med hästen” under loppen. 

– Jag ger varje häst chansen. Ägaren (ägarna) kommer för att titta och gör allt jag kan för att hästen ska göra ett bra lopp. När jag kommer vill tillbaka efter loppet vill jag se tränaren och ägaren (ägarna) lyckliga, säger Elione och svarar på frågan om vilka intressen han har i livet: 

– Jag älskar hästar, hästar och hästar, även om jag som ung kollade på Formel 1 och Ayrton Senna.*

En ganska sen debut på hästryggen 

Brasilianaren Elione Chaves kommer från huvudstaden Brasilia och faktum är att han började ganska sent med hästar. Han följde med en kompis som var intresserad av att bli jockey till banan och då var han 19 år. Efter åtta månader red han sitt första lopp….det var alltså åtta månader efter att han för första gången suttit på en häst och det var alltså ingen ponny, ingen ridskolehäst, ingen turridningshäst utan en…

…engelsk fullblodshäst i ett professionellt galoppstall. 

Ja, så kan man ju också börja och den snabba resan från första uppsittningen till första loppet hos Mr Joaquin beskriver naturbegåvningen Elione Chaves. Efter sejouren i Brasilia mellanlandade han på banan i Goiás (Hipódromo da Lagoinha) innan det bar i väg till Cidade Jardim Racecourse i São Paulo. Totalt blev det cirka 320 segrar i hemlandet. Nu har han bott i Sverige i cirka 16 år och har aldrig flyttat från Malmö, även om han varit i både USA och Australien och arbetat under kortare perioder. I vintras red han på The Gold Coast Turf Club och där var det varmt, minst sagt.

– I Australien var det ungefär samma klimat som på många platser i Sydamerika, men solen är mycket stark. Gold Coast är ett väldigt trevligt ställe, men efter klockan nio, tio på förmiddagen kan man knappt vara i solen och på stranden. 

Har ridit i många länder och drömmer om Hong Kong

Elione Chaves är en “globetrotter" och har ridit i följande länder: 

Brasilien, Sverige, Norge, Danmark, Storbritannien, Singapore, Saudiarabien, Australien, USA,  Polen, Tyskland, Förenade Arabemiraten (Dubai) och Mauritius. 

Det sistnämnde landet klingar exotiskt. 

– Mauritius var väldigt trevligt. De flesta jockeys tror jag har en dröm att rida i Hong Kong, berättar Elione. 

Kontrakt med Annike Bye Hansen

Inför den här säsongen bestämdes att Elione Chaves skulle vara förstejockey hos Annike Bye Hansen i Norge. Den 17 maj satt han upp på flera högintressanta hästar från stallet som han berättade lite kort om inför starten. Nu blev det två segrar denna dag, varav en för Annike Bye Hansen. Den kom ombord på ett högintressant nyförvärv som vi lär få se mycket av framöver. 

– Aphelios visade lite mer i sitt sista jobb när jag red honom på dirttrack. Jag är nyfiken på att se honom på gräset och valde häst.

Han valde helt klart rätt häst – även om stallkamraten Youonlyliveonce var tvåa (Sandro De Paiva) så hade ingen skuggan av en chans. Det såg ut att finnas massor kvar också. Fortsättning följer. Han vann också på veteranen Macjack efter en perfekt ritt i spets. 

Rider i samtliga lopp på söndag

Elione Chaves är väldigt anlitad och rider allt som oftast i de lopp han får rida i – amatörlopp och hinderlopp (som han aldrig ridit) undantaget. Han inleder dagen på 2022 års vinnare av Svenskt Oaks i Malmö Vårhandicap över 2400 meter och sedan rullar det på. 

5 Scarlett (lopp 1) kändes väldigt bra i det senaste loppet. Före det loppet så red jag henne i träning och har pratat med Oscar (Berneklint) efteråt och han har berättat att hon tog loppet bra. Det är ungefär samma motståndare som förra gången och jag tror verkligen att hon kan vinna det här loppet.

1 King Of Ten (V64-1) galopperade fint i träning på DT hos Bent (Olsen) förra året – jag tror inte att underlaget kommer vara några problem. Det är ett väldigt bra lopp, men han har en bra chans. 

undefined

King Of Ten och Elione Chaves segrar på Klampenborg den 17 september ifjol. Ekipaget gick sedan rakt till Svealandlöpning på Bro Park och vann också där. Foto: Burt Seger

6 Ellis St Martin (V64-2) behövde troligtvis loppet förra gången och banan var lite lös. Han reste bra under vägen, men kunde inte hantera banan. Han är en stor häst så han behöver fäste. Om han visar det han gjorde och kunde förra året där han mötte bra hästar så kan han vinna denna gång. 

4 El Guanche (V64-3/V4-1) har jag ridit i träning och han har tränat bra – jag vet inte så mycket mer, men jag vet att han har kapacitet att vinna om han är som han ska. 

7 Yobro (V64-4/V4-2) vann första gången ut i april sedan och jag tror verkligen jag kan vinna det här loppet. Jag gillar den här hästen och nu har han ett lopp i kroppen. Jag tror jag har chans.  

3 Pusjkin (V64-5/V4-3/LD-1) är en väldigt smart häst som alltid ger allt han kan. Jag var väldigt glad att vann loppet. Jag tror att Duca Di Como är svår att slå normalt, men det är inte omöjligt och vi har redan slagit honom en gång. Han bli tuff och och man ska se upp med Jessicas häst (Ayani). Jag tror att han har en bra chans att vara topp tre.

undefined

Francisco Castro (t.v.) och Elione Chaves i vinnarcirkeln efter Pusjkins seger i Spring Mile - Norra Skånska Regementets Minneslöpning (L). På söndag rider han två hästar åt stallet och är allmänt flitigt anlitad. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

8 Footfall (V64-6/V4-4/LD-2) ser ut att gilla dirttrack och jag tror att han kommer att vara med där framme. Basixx Carlras är hästen att slå. 

4 Lamborghini BF (lopp 8/V3-3) tror jag han har en bra chans att vinna som han löpte första gången ut, avslutar Elione Chaves genomgången. 

Tävlingsdagen börjar klockan 11:50 och banprogrammet hittas här

*Ayrton Senna var en megastjärna inom Formel 1 (tre gånger världsmästare) och nationalhjälte i Brasilien. Han gick tragiskt bort i en olycka på Imola-banan (Bologna) 1994, endast 34 år gammal. Han fick en statsbegravning i hemlandet och vilar nu på Morumbi-kyrkogården i São Paulo.