Nyheter

Annike Bye Hansen har många starka kort på hand – blir det exempelvis en ny seger i Svenskt Derby?

Publicerad
2022 års upplaga var en mäktig upplevelse då Annike Bye Hansens och Väsby Häst AB:s Hard One Too Please bara blåste förbi allihopa och vann en lika bejublad som överraskande seger under Oliver Wilson. På söndag är det konstellationens If He Says So, vinnaren av Svenskt Derby Trial, som representerar i huvudloppet, men stallet kommer ut med ytterligare en kvartett hästar – och alla ska räknas med segerchans. Vem är det som knappt ens orkar blåsa ut ett stearinljus efter loppen, har 17 andraplatser i karriären, men likväl är med och kämpar mot eliten i lopp efter lopp?
pcm4brl8eunuk54suvi
If He Says So är på väg mot vinnarcirkeln efter segern i Svenskt Derby Trial under Elione Chaves. Till vänster en strålande nöjd Annike Bye Hansen. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Helgen inleds med 2022 års vinnare av Margareta Wettermarks Minneslöpning över 1730 meter.

3 Takeko (GS75-1) vann loppet 2022. Hon gick bra första gången ut i år, men dåligt i de sista två starterna. Hon har inte fungerat riktigt, så jag vet inte vad jag ska tänka? Hon är svårbedömd, men gillar Jägersro Galopp. Är hon i ordning och går det hon kan så ska hon vara där, inleder Annike Bye Hansen. 

Två chanser i Zawawi Cup (L)

Den ena är inget träningslejon och den andra älskar att komma tvåa, blåser knappt ut ett stearinljus efteråt och visar inte sin inneboende kapacitet. 

8 Aphelios (GS75-4/V4-1) tränar jättedåligt på Övrevolls dirttrack. Jag tror att den hästen inte tränar bra, at träning inte är så jäkla viktigt. Första gången han startade var jag nervös – vi har köpt en häst som inte visar något i träning och som bara var sur och missnöjd. Så kom han ut den 17 maj och vann! Han har ett ”cruising tempo” som är väldigt högt, men som sagt, vi vet ju inte förrän han gått på banan – han ska möta Jägersroexperter och ska bevisa att han fungerar på den banan. Dirten är det mer fäste än på Bro Park, vilket är en fördel för honom. På Övrevoll är det mer sand och den blir väldigt fort lös. Det han har presterat är bra, det är det inte något tvivel om. El Guanche och Kinsman är ganska bra och det är konkurrens i loppet. Han är i segerstriden. 

undefined

Youonlyliveonce och Jan-Erik Neuroth vid seger i höstas på Övrevoll. Foto: @hesteguiden.com

5 Youonlyliveonce (GS75-4/V4-1) blåser knappt ut ett stearinljus en gång efter loppen. Hade hästen varit ärlig så hade ingen sett mer än bakskorna på honom, kan jag säga. Om han löper upp till sin kapacitet så kan han vart fall vara med på trion. Är han tvåa igen, som han älskar att bli, så är jag jättenöjd.

Inför Svenskt Derby: – Loppet är sjukt öppet

11 If He Says So (GS75-6/V4-3/V3-2/DD-1) gick det bra i Svenskt Derby Trial för där vi bland annat slog Exit To The Moon. Loppet är sjukt öppet – vi får se om handicappern Nicholas (Cordrey) har rätt i handicaptalen som han gett hästarna. Han är den enda som vunnit över distansen på dirttrack. Med det sagt så står de säkert allesammans distansen. Han är också en sådan som inte imponerar i träning, men vet när det gäller och är en stark häst. 

Kommer Admiral De Vega att trivas bättre på banan?

Sista hästen ut är fina Admiral De Vega och han har för honom fått ett härligt utgångsläge. 

1 Admiral De Vega (GS75-7/V4-4/V3-3/DD-2) startade i Peas And Carrots Mile (L) i höstas, var fyra och då tänkte jag att det här är inte för honom, men jag tänkte att jag har lust att prova en gång. Startspåret är bra – han ska helst gå och ”slappa där bak”. Han har kapacitet och om han går på banan så varför inte? avslutar Annike By Hansen.

Tävlingsdagen börjar cirka klockan 14:00 och banprogrammet hittas här