Nyheter

Två framtidshopp förväntas duellera i Jägersro Sprint

Publicerad
Jägersro Sprint är loppet som inviger den skandinaviska storloppscirkusen för sprintereliten. Det här årets upplaga förväntas bli en mycket spännande duell mellan hemmahoppet, tränad av den duktiga amatörtränaren Tord Nilsson, och den mångfaldige championtränaren Niels Petersens fyraåriga ultratalang Soulofchess. Det kommer gå undan och det kommer bli sevärt.
tacljihhl25gpawvcvz
Kinsman och Annie Nilsson Lindahl var förkrossande i årsdebuten den 21 april. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Även om de flesta (?) tror på en duell, så har 2022 års vinnare El Guanche nu fått ett lopp  i kroppen och han kan givetvis inte avfärdas helt – han var innan sitt långa skadeuppehåll uppe på handicaptal 93 .Han var borta nästan på dagen ett år från banan innan comebacken skedde under hösten 2023 och då blev det två starter, dock utan att vara tillbaka i det slaget. Nu har Nina Lindberg Lensvik fått en vinter med honom och han gjorde det bra i årsdebuten som tvåa bakom Kinsman – dock är 4,5 längder ett stort avstånd över 1200 meter. Det måste man ha i åtanke. 

Kinsman har utvecklats något oerhört

Valacken efter sprinter- och avelslegenden Exced And Excel startade upp säsongen 2023 med handicaptalet 85 och avslutade med 91. Efter årsdebuten fick han 92 och helt ärligt så undrar nog alla galoppmänniskor hur bra han egentligen är? Han såg rent ut sagt fantastisk ut och rapporteras träna strålande efteråt. 

– Så bra som han är nu har han aldrig varit, säger Tord Nilsson. Jag tror att han är bäst, men sen har jag varit med så länge att jag vet att allt kan hända. Jag var helnöjd med hans årsdebut, men nu är han ännu bättre. Det såg ut som om han skulle kunna fortsätta en bra bit till i samma tempo. Efter det tar vi det bara lugnt och han får lite motion, berättade Tord Nilsson i en artikel på svenskgalopp.se under veckan

Soulofchess löper mer moget nu

Valacken efter Gutaifan har alltid haft ögonen på sig och det är inte så konstigt. Bland annat tog ridande Carlos Lopez fram superlativer i vinnarcirkeln på Bro Park den 16 augusti när han uttalade orden:  – He's the best. På pappret finns det förstås en del att bevisa fortfarande, men en jockey av hans kaliber som säger så känner förstås något alldeles extra under sig. 

undefined

Soulofchess och Carlos Lopez vinner Kay Jensens Pris i juni 2023 på Jägersro Galopp. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Åtta starter har slutat med fem segrar – i ärlighetens namn har han dock ännu inte vunnit när han varit med och sprungit om de riktigt stora pengarna, men det är bara en tidsfråga. 

I en artikel om Niels Petersens startthästar på söndag, som publicerades hos oss i går, så var han uppåt:

– Han var väldigt bra i årsdebuten och vann väldigt enkelt. Det är ingen “walk in the park” här och han är bara fyra år gammal, men jag tror vi ska slåss om segern. Det är vår ambition då han är en otroligt bra häst med extrema kvalitéer – en stor häst med mycket “power” i sig. Kan han förvalta detta så…Årsdebuten kunde inte vara mer positiv. Mentalt har han vuxit mycket och det kanske är det viktigaste. Som treåring så sprang han och tittade lite när han gick förbi, som att han "tänkte att han gjort jobbet”. Nu i årsdebuten så gick han bara förbi – han slog Gulfstream Tiger och Canmore som är habila hästar på en bana där en stor häst möter en snäv kurva. Jägersro är lite bättre för honom med kurvan. Han var bara slagen tre längder på derbydagen förra året (Zawawi Cup (L)). Han är anmäld till Bro Park Vårsprint (L) och det är troligt att det blir nästa lopp. Jag tycker Kinsman var bra i sin årsdebut och honom har jag stor respekt för. Han är normalt hästen att slå, berättade Niels Petersen i den intervjun. 

Det låter helt klart som att Soulofchess har mognat en hel del och med tanke på årsdebuten på Övrevoll så är undrar man vem som ska stå emot honom över upploppet? Kinsman och El Guanche kommer göra allt de kan, var så säkra. Bakifrån kommer förra årets sexa, Mountain, som är fältets näst mest rutinerade häst. Han lär få sällskap av spurtaren, och fältets mest rutinerade deltagare – Globemaster. Även Rangoon och Mirador kommer bakifrån –  något annat är svårt att tänka sig med El Guanche och Kinsman i fältet. 

Tyvärr har loppet förlorat sin listed-status i år, men den kommer förhoppningsvis tillbaka. Oavsett så känns årets uppgörelse som en väldigt nagelbitande uppgörelse. Får inte missas! 

Här kan startlistan till loppet hittas. Loppet går som fjärde lopp och startar cirka klockan 13:07. Tidigare vinnare hittas här